fredag 10 maj 2024

inloggad som

Finska statsbidrag stänger Lundakontor

Medicinteknikbolaget Medtentia lämnar Ideon. Nästan tio år efter att företaget grundades med stöd av Ideonbaserade Teknopol släpper man kontakten med Lund. Nu kommer utvecklingen av Medtentias reparationsring för hjärtklaffar att slutföras i Helsingfors. Skälet är att finska investerare satsade mer än svenska.

— Om jag ska vara helt ärlig fick vi betydligt bättre stöd från finska innovationsmyndigheten Tekes än från svenska Vinnova, säger VD Olli Keränen, som själv förblir bosatt i Skåne och pendlar till Finland.

Tekes får bara stötta inhemska bolag. Därför ombildades Medtentia förra året till ett finskt företag, Medtentia International, medan svenska Medtentia AB blev ett dotterbolag. Nu avvecklas det svenska bolaget helt och Lundakontoret stängs. Majoriteten av aktieägarna är finska och de föredrar att ha verksamheten nära sig. Olli Keränen förklarar att kapitalet är det enda skälet att byta land — rent affärsmässigt hade han gärna sett en fortsättning i Medicon Valley.

Medtentias reparationsring ska korta tiden för hjärtklaffsoperationer betydligt jämfört med i dag. Ringen har testats under pågående operation, men i år startar den första studien där ringen ska opereras in permanent. Drygt 200 försökspersoner kommer att ingå i studien som ska ligga till grund för CE-märkning, den kvalitetsmärkning som krävs för marknadsföring i Europa.

Lansering av ringen planeras till 2013. Medtentia har ekonomin säkrad fram till dess genom sina nuvarande investerare, Tekes, finska Inveni Capital och svenska Industrifonden. Bolaget har tre anställda och drivs i övrigt med hjälp av konsulter.

Lisa Kirsebom

Medicinteknikbolaget Medtentia lämnar Ideon. Nästan tio år efter att företaget grundades med stöd av Ideonbaserade Teknopol släpper man kontakten med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.