torsdag 10 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Svensk-dansk laserspårare i europeiskt bombprojekt

Ideonbolaget Serstech har fått del i ett EU-projekt som går ut på att spåra gömda bombfabriker för att stoppa terrorister. Totalbudgeten ligger på fem miljoner euro. Serstech bidrar med sina spektrometrar i miniatyrstorlek.

Målet i Bonas-projektet är att sätta samman en verktygslåda av olika detektionsmetoder för att lättare kunna upptäcka olaglig bombtillverkning ute i samhället. Fjorton europeiska expertgrupper deltar.

Med Serstechs spektrometrar belyses ytor med en laserstråle för att kunna hitta spårmolekyler av misstänkta ämnen.

— Det är ganska enkelt att koka ihop en bomb hemmavid, men tillverkningen lämnar också biprodukter. Det är dessa vi letar efter, säger VD Peter Höjerback.

Metoden kallas Ramanspektroskopi. Ämnen identifieras genom att olika molekyler rör sig på olika sätt när de träffas av lasern. Det är en välkänd teknik, men Serstech har krympt den till mikrochip-nivå och instrumenten är inte större än tändsticksaskar.

— De är små och kostar inte mycket vilket gör att man kan placera ut många av dem, säger Peter Höjerback.

I det treåriga projektet deltar även luftfartskoncernen EADS samt slutanvändare som finska säkerhetspolisen. Den italienska forskningsmyndigheten ENEA leder arbetet. För sina leveranser får Serstech 2,5 miljoner kronor.

Ursprungligen utvecklades Serstechs teknik vid Danmarks tekniske universitet, men 2007 köptes den ut av svenska investerare. I dag finns ett fyrtiotal ägare, störst är Innovationsbron och grundarna, där DTU-professorn Jörg Hübner ingår. Under senast registrerade räkenskapsåret omsatte bolaget 4,8 miljoner kronor med ett resultat strax under noll. Ordförande är Kerstin Jakobsson.

Kristian Svensson

Ideonbolaget Serstech har fått del i ett EU-projekt som går ut på att spåra gömda bombfabriker för att stoppa terrorister. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Tung uppbackning för Ideonbolag

    Ideonbolaget Spec-Imaging backas av tunga investerare. Nu gör bolaget en nyemission för att vidareutveckla sin teknik kring mätning av vattenföroreningar. Så här mycket tog de in och så långt räcker pengarna.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.