fredag 19 april 2024

inloggad som

Prolight Diagnostics noteras på Aktietorget

Ägarna vill blåsa nytt liv i Lundabolaget Prolight Diagnostics som utvecklar diagnosverktyg för hjärtpatienter. Vid årsstämman den 5 maj tas beslut om en notering på Aktietorget.

Listningen blir den tredje i år på Aktietorget för ett skånskt företag efter medicinteknikbolaget Enzymatica och båtfärgsutvecklaren aXichem, som i februari bytte till Aktietorget från Nordic Growth Market.Samtidigt är Dignitana på väg från listantill Stockholmsbörsens First North.

Prolight Diagnostics tog redan i våras in 1,7 miljoner kronor i riskkapital från befintliga ägare. I samband med introduktionen på Aktietorget, som är planerad till före eller strax efter sommaren, ska en betydligt större summa tillföras. Så sent som 2009 hade bolaget kontakter med amerikanska investerare med målet att plocka in 5-6 miljoner dollar, men den planen är nu avblåst.

— Vi valde att göra en svensk variant istället med emission och notering här. Det känns enklare och bättre för bolaget, säger Gunnar Säll, styrelseordförande och en av huvudägarna.

De senaste åren har verksamheten gått på sparlåga och inga anställda finns i dag i Prolight Diagnostics. Går emissionen i lås som planerat ska ett tidigare samarbete om teknikutvecklingen med brittiska The Technology Partner startas på nytt, uppger Gunnar Säll.

Prolight Diagnostics grundades 1999 av forskaren Masoud Khayyami. Tekniken ska underlätta lokala, exakta diagnoser på patienter med misstänkt hjärtinfarkt genom att spåra markörer i blodet, men den är fortfarande ett antal år från marknaden.

— Vår bedömning är att vi var för tidigt ute och att intresset för produkten nu är större, säger Mats Persson, som föreslås bli ny styrelseordförande i samband med bolagsstämman nästa vecka.

Han tillhör även ägarkretsen, dels som privatperson men också genom investmentbolaget Newfour. Bland övriga ägare finns Christer Fåhraeus och Ingemar Kihlström, medan Metallica Förvaltning klivit ur sitt ägande.

Joel Lyth

Ägarna vill blåsa nytt liv i Lundabolaget Prolight Diagnostics som utvecklar diagnosverktyg för hjärtpatienter. Vid årsstämman den 5 maj tas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.