torsdag 25 april 2024

inloggad som

Dystra skånska VD-miner trots högkonjunktur

|  , , ,
|  

Dystert nu, men ljusare inom ett år. Det uppger nio skånska börs-VD:ar i en undersökning om sin syn på konjunkturläget. Genomgången genomfördes i slutet av 2010, men resultatet har inte tidigare offentliggjorts.

Trots att 2010 var ett starkt år räknar bara två av de tillfrågade med att nyanställa personal i år. Två tredjedelar uppger att företagets lönsamhet är dålig eller mycket dålig, men alla utom en bedömer att den blir bättre inom ett år.

En av de tillfrågade är Hans Porat, VD och koncernchef för industribolaget Nolato, som tillverkar olika polymerprodukter åt exempelvis telekomsektorn. För ett par veckor sedan bekräftade Hans Porat att efterfrågan på Nolato Telecoms existerande produktportfölj var överraskande svag. Samtidigt ser han, likt flera andra av de tillfrågade, att regionen har bra förutsättningar på andra sätt.

— I Skåne upplever vi att vi har god tillgång på kvalificerad personal, bra infrastruktur och närhet till resten av världen via Kastrup. Det är inte heller svårt att få kvalificerade personer att flytta till Skåne då regionen uppfattas som dynamisk och expansiv, säger han.

Det dystra resultatet från undersökningen, som genomförts av managementkonsultbolaget Qeep och kommunikationsbyrån Aspekta, står i skarp kontrast till morgonens kvartalsrapport från Axis. Aktiekursen steg drygt elva procent under onsdagsförmiddagen sedan bolaget slagit experternas förväntningar med en omsättning på 808 miljoner kronor och ett rörelseresultat på 126 miljoner.

Anders Frick

Dystert nu, men ljusare inom ett år. Det uppger nio skånska börs-VD:ar i en undersökning om sin syn på konjunkturläget. Genomgången […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.