måndag 29 april 2024

inloggad som

Sunstone säkrar femte svenska portföljbolaget

Efter att Alligator Biosciences emission på totalt 43 miljoner kronor avslutats förra veckan står danska Sunstone Capital som ägare till elva procent av bolaget. Investeringen blir den femte i Sverige för Sunstone, som totalt räknar till 45 bolag i portföljen.

— Vi betraktar oss som en sydskandinavisk investerare. Med två svenskar i teamet och två venture partners från Sverige är det naturligt att vi engagerar oss på andra sidan Sundet, säger Sten Verland på Sunstone Capital.

Bland bolagets venture partners, externa rådgivare, finns CellaVisions VD Yvonne Mårtensson och Lundaentreprenören Christer Fåhraeus.

Sunstones satsningar i Sverige kan jämföras med statliga Seed Capital Denmark, som har en formell möjlighet att investera upp till 25 procent av sitt kapital i Sverige. Men av Seeds 60 portföljföretag är bara fyra svenska.

2010 var ett intensivt år för Sunstone Capital, som gjorde närmare 80 investeringar, varav 11 nyinvesteringar. Förra veckan kunde Rapidus berätta om en tvåsiffrig miljoninvestering i portföljbolaget Issuu och enligt VD Peter Benson blir 2010–2011 fondens mest aktiva investeringsperiod hittills. 

Sunstone Capital grundades 2007 och investerar ur två fonder, en för teknik och en för life science. 18 teknikbolag finns i portföljen och 27 life science-bolag, varav tre har tillkommit sedan årsskiftet: Alligator Bioscience, schweiziska Immudex och danska Orphazyme. Under 2010 ökade portföljvärdet med 17 procent. 

Lisa Kirsebom

Efter att Alligator Biosciences emission på totalt 43 miljoner kronor avslutats förra veckan står danska Sunstone Capital som ägare till elva […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.