tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Aktietorget skapar nya möjligheter på dansk kapitalmarknad?

Kort sagt: Aktietorget kan vara på väg till Danmark. Det ger intressanta möjligheter för såväl mindre bolag på jakt efter riskkapital som för riskvilliga småsparare. Samtidigt gäller det att undvika de skandaler som drabbat listan i Sverige.

Av Anders Haskel, gästskribent

Aktietorget kan ur flera aspekter betraktas som en stor framgång på den svenska kapitalmarknaden. Marknadsvärdet på de drygt 130 noterade bolagen ligger på närmare tio miljarder kronor. 2010 tillfördes företagen mer än en miljard kronor i riskkapital. Utan en publik notering är detta pengar som bolagen skulle haft mycket svårt att komma åt.

Men det är också detta som är ett av listans stora problem. Kvaliteten på bolagen är ofta för låg och riskerna i affärsidéerna helt enkelt för stora för locka till sig kapital på annat sätt. När grundarna inte kan ställa upp med mer pengar och dörren är stängd till riskkapitalbolag, affärsänglar och andra kapitalstarka aktörer blir Aktietorget en sista utväg för att hitta de medel som krävs för att vidareutveckla verksamheten.

Aktietorgets ägare har samtidigt gjort en hel del för att bättra på listans rykte. Det senaste steget är att Aktiespararnas tidigare VD Lars-Erik Forsgårdh rekryterats som ordförande till det holdingbolag som äger Aktietorget. Alla som känner Lars-Erik Forsgårdh vet att han inte skulle ta ett uppdrag om han inte litade på att verksamheten drivs på ett seriöst och ansvarsfullt sätt.

Nu kan Aktietorget vara på väg till Danmark, enligt en intervju med Lars-Erik Forsgårdh i Dagens Industri. Om etableringen blir verklighet öppnas en ny intressant möjlighet för danska entreprenörsledda företag att förse sig med riskkapital.

Inträdeskraven är små jämfört med de listor som drivs i Nasdaq OMX regi. I Sverige, där antalet listade bolag växt mycket kraftigt de senaste åren, riktar sig Aktietorget till verksamheter med ett marknadsvärde från cirka tio miljoner kronor. Det formella kravet är i och för sig inte högre för en listning på Nasdaq OMX, men i praktiken krävs ett betydligt större börsvärde för att vara kvalificerat till den officiella Small Cap-listan.

Samtidigt har vart fjärde bolag på Aktietorget ett marknadsvärde som ligger under riktvärdet på tio miljoner, vilket säger en del om kvaliteten på många av listans företag samt att riskerna är stora.

Närmare vart femte bolag har tappat mer än 25 procent av sitt börsvärde sedan årsskiftet. För de placerare som lyckats pricka in något av det tiotalet aktier som mer än fördubblat kursen under samma period kan dock eventuella förluster ha kompenserats mer än väl. Likviditeten på listan är hyfsad. Handel förekom i ungefär två tredjedelar av bolagen under en slumpmässigt vald dag i början av april.

För att upprätthålla marknadens förtroende måste aktörer på kapitalmarknaden ofta sätta upp regler som är betydligt tuffare än vad som krävs av lagstiftaren. Det gäller inte minst en verksamhet av det slag som Aktietorget bedriver.

Det må vara hänt att ett antal bolag haft svårt att leva upp till de löften som ställs ut i samband med noteringen med stora förluster för aktieägarna som följd. Vad som däremot är helt oacceptabelt är den brottslighet som en del bolag på den svenska listan lockat till sig.

Det är naturligtvis omöjligt att undvika allt sådant, men ett mer genomarbetat regelverk och en bättre kontroll och uppföljning hade säkert gjort att en del av problemen som uppstått kunnat undvikas. Inför en eventuell lansering i Danmark finns det därför en hel del lärdomar att ta till sig för att undvika de värsta skandalerna.

En del av de krav som ställs på bolagen i Sverige kan förmodligen också göras tuffare. Ett exempel är företagens finansiella uthållighet. I Sverige krävs lite flummigt att bolagen ska ha ”goda framtidsmöjligheter enligt en bedömning av styrelsen för Aktietorget”. Det kan vara på sin plats med tydligare krav på vad som menas med goda framtidsmöjligheter.

Samma sak gäller kravet att bolagen ska kunna visa en plan på hur likviditeten ska säkerställas under första året på listan om ”Aktietorget så begär”. Det borde vara ett absolut krav att företagen som söker sig till listan har tillräckliga resurser inte bara för att driva verksamhet det närmsta året utan kanske även år två.

Kort sagt: Aktietorget kan vara på väg till Danmark. Det ger intressanta möjligheter för såväl mindre bolag på jakt efter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.