tisdag 25 juni 2024

inloggad som

Malmö har fått sin ”makeover” — nu börjar den i Lund

Kort sagt: Malmö har genomgått en radikal omstöpning senaste åren. Nu står Lund på tur. Ett flertal byggprojekt håller på att ge den gamla universitetsstaden såväl tydliga landmärken som ny grogrund för konkurrenskraftiga företag.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

I torsdags invigdes nyrenoverade lokaler i Ideons Alfahus under namnet Ideon Agora. Tanken är att samla inkubatorföretag och innovationsstöd under ett och samma tak. Det är början på en vidareutveckling av forskningsparken — och ett steg mot det som ska bli framtidens Lund.

Ideon ska nu expandera i flera riktningar. Golvytan dubblas nästa år när AstraZenecas lokaler öster om Scheelevägen köps över till en stiftelse, uppbackad av mecenaten Mats Paulsson. Planen är ett helt nytt forsknings- och företagarcentrum inom bioteknik och läkemedel, Ideon Life Science Village. På sikt ska tusen personer arbeta där.

Också på höjden utökas det. Ideon Gateway blir med 19 våningar Lunds högsta byggnad när det står klart i oktober 2012. Hotell och restauranger ska göra det till en kreativ mötesplats även utanför kontorstid. Bara ett par minuters resväg därifrån planeras ESS, så staden står inför ett antal år av förvandling.

Det kan behövas. Lund har inte haft det så där lekande lätt sista tiden. De tidigare så tongivande Ericssonbolagen har tvingats till successiva neddragningar, AstraZeneca beslutade att avveckla helt och utifrån sett har det där riktiga drivet i kommunledningen saknats.

Malmö hade sitt stålbad på åttio- och nittiotalet och kom ut med högskola, citytunnel och Turning Torso. Staden har blivit hipp och det unga näringslivet spirar. Lund har redan ett anrikt universitet så även om det är lite si och så med hipp-faktorn börjar resan där på en annan nivå.

Men tro inget annat än att vi kommer få se en ”extreme makeover” även i Lund.

För ett par veckor sedan var det samling ute på åkern vid Brunnshög. Det var dimmigt och kallt. Leran kletade under skorna, men vad gjorde det när ESS bjöd på mingel precis där forskningsstationen ska byggas.

Tillsammans med Max IV utgör ESS ryggraden i en helt ny stadsdel, Lund Science City, dit flera tusen vetenskapsmän väntas varje år. Forskningen ska bli i absolut världsklass och potentialen för näringsliv och akademi är lika hög som svårbedömd.

Lokaliseringen i Lund är resultatet av flera års förhandlingar och kampanjer på internationell nivå, med universitetets ordförande Allan Larsson i spetsen. Och visst känns det som att ESS, inte minst med ett center för databehandling i Köpenhamn, för Lund en bit närmare kontinenten.

Exakt hur infrastrukturen kommer att fungera återstår att se, men sannolikt finns en spårväg ut till Brunnshög när det är dags att slå på strömmen inne i acceleratorn. Faktum är att det är lite svårt att föreställa sig området om femton år. Men tveklöst kommer det att öka kolossalt i betydelse, för Lund och för regionen.

I dag är Lund landets elfte största stad och invånarna blir stadigt fler. Tillväxten söderut hämmas av kommungränsen mot Staffanstorp så utbredningen måste ske åt andra håll. Lund Science City bidrar till en förskjutning mot nordost och helt plötsligt hamnar Ideon någonstans i mitten av stadskartan.

Precis som Turning Torso ersatte Kockumskranen som symbol i Malmö blir Ideon Gateway en tidig markering av Lunds nya identitet.

Området Pålsjö/Ideon är redan det största företagsklustret i Lund. Vi ser början på en kritisk massa av mindre och medelstora bolag som skördar globala framgångar, vid sidan av jättar som Tetra Pak och Alfa Laval.

De direkta och indirekta effekterna av ESS och Max IV samt de nya greppen på Ideon bäddar för att den utvecklingen lyfter ytterligare.

Kort sagt: Malmö har genomgått en radikal omstöpning senaste åren. Nu står Lund på tur. Ett flertal byggprojekt håller på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.