Danska Seed Capital och Malmöhus Invest tillhör förlorarna när antirynk-bolaget Celltrix i Åstorp läggs ner. Den senaste kliniska studien visade att långtidseffekten på rynkor var betydligt sämre än väntat.
När Celltrix drog igång för sju år sedan talades det om en utmanare till börsnoterade Q-Med, som i dag omsätter miljardbelopp. Men problem med injiceringen av preparatet gjorde att projektet först försenades, och när resultaten från en långtidsstudie på människor nu blev klara var besvikelsen stor.
— Med dagens preparat försvinner rynkorna mellan sju till åtta månader, så premissen när vi gick in i vår studie var att vi behövde en effekt som varade minst nio månader. Redan efter sex månader återkom rynkorna, då var jag och styrelsen överens om att nu fick det vara nog, säger Björn Forsman som nyligen lämnade VD-posten.
Celltrix produkt byggde på mikrosfärer av gelatin som injicerades för att stimulera kroppens egen produktion av proteinerna kollagen och elastin, vilket skulle göra huden smidigare. Tillverkningen av gelatinkulorna låg i Malmö. Exakt varför metoden inte fungerade som planerat kan Björn Forsman inte svara på.
— Det troligaste är att det bildades protein, men att detta inte var tillräckligt robust och bröts ner. Det var en bra idé som visade sig inte fungera.
Sedan starten har 40 miljoner kronor stoppats in i verksamheten. Bland investerarna fanns Seed Capital, Novo, Malmöhus Invest och Lumitec. Två personer har varit anställda och det mesta av utvecklingen skedde på konsultbasis. Patenten har nu återförts till grundaren Kjell Nilsson.
Joel Lyth