tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Stort nanoteknikprojekt avvecklat i det tysta

En rad tunga investerare som Sunstone, NorthCap och InnovationsKapital kunde inte rädda danska nanoteknikbolaget Hymite. En misslyckad finansieringsrunda gjorde att verksamheten först skalades ner, men nu har IP-rättigheterna sålts till taiwanesiska TSMC och bolaget avvecklats helt.

Hymite grundades 1999 och har utvecklat teknik för kiselinkapsling av optiska komponenter i nanostorlek. Den hermetiska inkapslingen, som ska skydda komponenterna från störningar, sker tidigt i tillverkningsprocessen vilket ska minska kostnaderna vid produktionen. Fokus har legat på tillämpningar inom lysdiodindustrin.

Som mest hade företaget över 50 anställda vid sina kontor i Lyngby, Tyskland och USA. Men någon snurr på affärerna blev det aldrig. Bara under 2004-2009 uppgick de sammanlagda förlusterna till över en kvarts miljard danska kronor. Senaste emissionsrundan i början av 2007 handlade om 90 miljoner kronor.

Enligt Jimmy Fussing Nielsen, partner på Sunstone Capital, blev det för ett par år sedan uppenbart att det skulle krävas avsevärt mycket mer kapital för att nå positivt kassaflöde. I det läget valde ägarna att dra i nödbromsen och minskade personalstyrkan från 50 till 15 anställda.

— Därefter arbetade vi parallellt med att vidareutveckla produkten och planen att sälja IP-rättigheterna. Under en tid försökte vi ta in mer kapital, men konjunkturläget gjorde det svårt. I fjol valde vi att sälja och halvledarproducenten TSMC visade sig var den som var beredd att betala mest, säger Jimmy Fussing Nielsen.

Han vill inte uppge köpeskillingen vid affären med TSMC, men bekräftar att Hymite som helhet varit en förlustaffär. Bland de övriga investerarna fanns Dansk KapitalAnlæg, tyska TVM Capital och numera konkursade danska börsbolaget Olicom.

Nu i mars såldes själva aktiebolaget Hymite vidare till finansmannen Ole Hilbert, som uppger att det i princip rör sig om en fastighetsaffär.

Joel Lyth

En rad tunga investerare som Sunstone, NorthCap och InnovationsKapital kunde inte rädda danska nanoteknikbolaget Hymite. En misslyckad finansieringsrunda gjorde att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.