torsdag 21 november 2024

inloggad som

Stort nanoteknikprojekt avvecklat i det tysta

En rad tunga investerare som Sunstone, NorthCap och InnovationsKapital kunde inte rädda danska nanoteknikbolaget Hymite. En misslyckad finansieringsrunda gjorde att verksamheten först skalades ner, men nu har IP-rättigheterna sålts till taiwanesiska TSMC och bolaget avvecklats helt.

Hymite grundades 1999 och har utvecklat teknik för kiselinkapsling av optiska komponenter i nanostorlek. Den hermetiska inkapslingen, som ska skydda komponenterna från störningar, sker tidigt i tillverkningsprocessen vilket ska minska kostnaderna vid produktionen. Fokus har legat på tillämpningar inom lysdiodindustrin.

Som mest hade företaget över 50 anställda vid sina kontor i Lyngby, Tyskland och USA. Men någon snurr på affärerna blev det aldrig. Bara under 2004-2009 uppgick de sammanlagda förlusterna till över en kvarts miljard danska kronor. Senaste emissionsrundan i början av 2007 handlade om 90 miljoner kronor.

Enligt Jimmy Fussing Nielsen, partner på Sunstone Capital, blev det för ett par år sedan uppenbart att det skulle krävas avsevärt mycket mer kapital för att nå positivt kassaflöde. I det läget valde ägarna att dra i nödbromsen och minskade personalstyrkan från 50 till 15 anställda.

— Därefter arbetade vi parallellt med att vidareutveckla produkten och planen att sälja IP-rättigheterna. Under en tid försökte vi ta in mer kapital, men konjunkturläget gjorde det svårt. I fjol valde vi att sälja och halvledarproducenten TSMC visade sig var den som var beredd att betala mest, säger Jimmy Fussing Nielsen.

Han vill inte uppge köpeskillingen vid affären med TSMC, men bekräftar att Hymite som helhet varit en förlustaffär. Bland de övriga investerarna fanns Dansk KapitalAnlæg, tyska TVM Capital och numera konkursade danska börsbolaget Olicom.

Nu i mars såldes själva aktiebolaget Hymite vidare till finansmannen Ole Hilbert, som uppger att det i princip rör sig om en fastighetsaffär.

Joel Lyth

En rad tunga investerare som Sunstone, NorthCap och InnovationsKapital kunde inte rädda danska nanoteknikbolaget Hymite. En misslyckad finansieringsrunda gjorde att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.