tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Stort nanoteknikprojekt avvecklat i det tysta

En rad tunga investerare som Sunstone, NorthCap och InnovationsKapital kunde inte rädda danska nanoteknikbolaget Hymite. En misslyckad finansieringsrunda gjorde att verksamheten först skalades ner, men nu har IP-rättigheterna sålts till taiwanesiska TSMC och bolaget avvecklats helt.

Hymite grundades 1999 och har utvecklat teknik för kiselinkapsling av optiska komponenter i nanostorlek. Den hermetiska inkapslingen, som ska skydda komponenterna från störningar, sker tidigt i tillverkningsprocessen vilket ska minska kostnaderna vid produktionen. Fokus har legat på tillämpningar inom lysdiodindustrin.

Som mest hade företaget över 50 anställda vid sina kontor i Lyngby, Tyskland och USA. Men någon snurr på affärerna blev det aldrig. Bara under 2004-2009 uppgick de sammanlagda förlusterna till över en kvarts miljard danska kronor. Senaste emissionsrundan i början av 2007 handlade om 90 miljoner kronor.

Enligt Jimmy Fussing Nielsen, partner på Sunstone Capital, blev det för ett par år sedan uppenbart att det skulle krävas avsevärt mycket mer kapital för att nå positivt kassaflöde. I det läget valde ägarna att dra i nödbromsen och minskade personalstyrkan från 50 till 15 anställda.

— Därefter arbetade vi parallellt med att vidareutveckla produkten och planen att sälja IP-rättigheterna. Under en tid försökte vi ta in mer kapital, men konjunkturläget gjorde det svårt. I fjol valde vi att sälja och halvledarproducenten TSMC visade sig var den som var beredd att betala mest, säger Jimmy Fussing Nielsen.

Han vill inte uppge köpeskillingen vid affären med TSMC, men bekräftar att Hymite som helhet varit en förlustaffär. Bland de övriga investerarna fanns Dansk KapitalAnlæg, tyska TVM Capital och numera konkursade danska börsbolaget Olicom.

Nu i mars såldes själva aktiebolaget Hymite vidare till finansmannen Ole Hilbert, som uppger att det i princip rör sig om en fastighetsaffär.

Joel Lyth

En rad tunga investerare som Sunstone, NorthCap och InnovationsKapital kunde inte rädda danska nanoteknikbolaget Hymite. En misslyckad finansieringsrunda gjorde att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.