lördag 27 april 2024

inloggad som

Ny storaffär i Skåne — amerikansk jätte köper Jolife

Den börsnoterade medicinteknikjätten Medtronic köper Ideonbolaget Jolife, som står bakom hjärtmassagemaskinen Lucas. Köpet sker genom Medtronicsägda Physio-Control och köpesumman är hemlig. Physio-Control är sedan tidigare global distributör för Lucas, med undantag för Norden där Jolife själva sköter försäljningen.

— Vi har inte diskuterat Jolifes framtid med de nya ägarna förrän i dag, men det ser positivt ut. Jag tror att vi kommer fortsätta här i Lund och accelerera verksamheten, säger Jolifes VD Erik von Schenck.

Företaget har 21 anställda på Ideon i Lund och en stor del av verksamheten är outsourcad. I fjol landade omsättningen på drygt 60 miljoner kronor, en fördubbling jämfört med föregående år. Hittills har Jolife gått med förlust, men ledningen räknar med att nå break-even i år.

Före Medtronics köp fanns 86 ägare. Störst var InnovationsKapital, CapMan, affärsmannen Lars Sunnanväders bolag LS Medcap, Länsförsäkringar och Tredje AP-fonden.

— För Jolife är det bra att gå från att ha riskkapitalägare till att ägas av en industriell part. Nu kommer Physio-Controls säljstyrka inte sälja Lucas som en distribuerad produkt utan som sin egen produkt, då väntar vi oss ett ännu större engagemang, säger Erik von Schenck.

Jolife grundades 2000. Idén om den mekaniska hjärtmassagemaskinen Lucas kom ursprungligen från den norske ambulanssjukvårdaren Willy Vistung, som utvecklade den i samarbete med Lundaprofessorn Stig Steen. 2009 lanserades en ny generation av Lucas, batteridriven istället för gasdriven, vilket kraftigt ökade försäljningen. I dag säljs nästan bara batteridrivna maskiner.

Medtronic har huvudkontor i Minneapolis och är noterat på New York-börsen. Bolaget har 40.000 anställda globalt och omsatte förra året närmare 16 miljarder dollar.

Lisa Kirsebom

Den börsnoterade medicinteknikjätten Medtronic köper Ideonbolaget Jolife, som står bakom hjärtmassagemaskinen Lucas. Köpet sker genom Medtronicsägda Physio-Control och köpesumman är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.