lördag 4 maj 2024

inloggad som

Scalado lanserar nytt mjukvarupaket — och siktar på kameratillverkare

Med ett nytt mjukvarupaket hoppas Lundabolaget Scalado kapa åt sig ytterligare andelar av marknaden för bildbehandling i mobiltelefoner. Utvecklingsmiljön Camera Framework ska göra det lättare för tillverkarna att programmera mobilens inbyggda kamera redan på hårdvarunivå. Samtidigt kastar Scalado allt lystnare blickar på digitalkamerabranschen.

De hårdvarutillverkare som Scalado arbetar med sedan tidigare är redan med på tåget, lanseringen på mobilteknikmässan i Barcelona sker tillsammans med Qualcomm, Texas Instruments och ST-Ericsson.

Ideonbolaget Scalados mjukvara beräknas under året installeras i nya digitala apparater i en takt motsvarande en miljard produkter om året, men då är den övervägande majoriteten komponenter för mobiltelefoner. Parallellt för bolaget även diskussioner med traditionella kameratillverkare.

— Företag som Nikon, Olympus och Canon har kameror som är snabba på att ta bilder, men inte lika snabba på att visa upp dem. Detta kan vi lösa, säger bolagets marknads- och affärsutvecklingschef Fadi Abbas.

I samband med mobilmässan släpper Scalado även nästa version av sin Image Processing Platform, som bland annat innehåller stöd för ansiktsigenkänning, 3D-effekter och grafikstandarden OpenGL.

2009 slutade Scalados omsättning på 101 miljoner kronor, med en vinst på 20,4 miljoner. 2010 års siffror är ännu inte sammanräknade, uppger VD Håkan Persson. Ägare är det danska riskkapitalbolaget NorthCap, Industrifonden, TeknoSeed samt grundarna.

Anders Frick

Med ett nytt mjukvarupaket hoppas Lundabolaget Scalado kapa åt sig ytterligare andelar av marknaden för bildbehandling i mobiltelefoner. Utvecklingsmiljön Camera […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.