torsdag 25 april 2024

inloggad som

Gambros VD-byte fullföljer omstöpning

VD-bytet på Gambro speglar ingen förändring i EQT:s och Investors strategi för sitt ägande i medicinteknikbolaget. Istället är det kulmen på ett fyra år långt omstruktureringsarbete, uppger ägarbolagen.

Thomas Glanzmann rekryterades 2006 efter att EQT och Investor köpt ut dåvarande Gambrokoncernen från börsen och delat upp den i tre delar. Diaverum, som hade hand om koncernens dialyskliniker, såldes senare vidare till riskkapitalbolaget Bridgepoint. CaridianBCT, som utvecklar produkter inom blodhantering, finns kvar i portföljen, liksom det nuvarande Gambro, där Thomas Glanzmann blev global VD.

Sedan dess har omstruktureringen av Gambro fortsatt. Under 2010 har bolaget exempelvis köpt amerikanska CHF Solutions, som utvecklar pumpar och filter för patienter med vätskeöverskott i kroppen, men samtidigt sålt sin verksamhet inom bukhinnedialys till tyska dialysjätten Fresenius Medical Care.

Både EQT och Investor menar nu att bolagets omstöpning i stort sett är avklarad, vilket är skälet till att Thomas Glanzmann byts ut.

— Det har varit ett hårt och tufft arbete och ledningen har gjort ett mycket bra jobb. Nu går bolaget in i en ny fas och då behövs förnyat engagemang, säger Investors informationschef Oscar Stege Unger.

Några andra förändringar i koncernledningen är inte planerade, uppger han.

På Rapidus frukostmöte i september vädrade EQT:s VD Conni Jonsson möjligheten att börsnotera Gambro inom en snar framtid. Men någon koppling mellan VD-bytet och EQT:s och Investors plan för sitt ägande av bolaget finns inte, menar Oscar Stege Unger och EQT:s presschef Johan Hähnel.

— Nej. Börsnotering är en möjlighet för Gambro, men det finns ingen konkret plan för det i dagsläget. EQT:s plan är istället att fortsätta bygga ett starkt bolag och varumärke. Nu har vi har varit ägare i fyra år, och visserligen är snittiden för EQT:s innehav fem år, men det finns många portföljbolag där vi varit ägare i uppåt tio år, säger Johan Hähnel.

Gambro har i dag runt 8.000 anställda runt om i världen, varav ungefär 800 i Lund. Thomas Glanzmann efterträds av styrelseledamoten Ulf Mattsson som interim-VD.

Erik Olausson

VD-bytet på Gambro speglar ingen förändring i EQT:s och Investors strategi för sitt ägande i medicinteknikbolaget. Istället är det kulmen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.