torsdag 13 juni 2024

inloggad som

Tung ledning ska väcka liv i LU Food

Tre år efter grundandet har Lunds universitets riskkapitalsatsning LU Food Science fortfarande inget riskkapital att investera. Nu har bolaget fått en helt ny ledning som ska väcka det ur dvalan.

Ordförande blir Malmöentreprenören Ljubo Mrnjavac, grundare av snabbmatskedjan Pölsemannen och numera VD för riskkapitalbolaget Rosengård Invest. Även Procordias VD Mikael Aru samt Bruno Olesen, marknads- och försäljningschef på fiskjätten Royal Greenland, tar plats i styrelsen. VD är sedan i höstas Karin Wehlin, grundare av läkemedelsbolaget EQL Pharma och tidigare bland annat VD för Respiratorius.

LU Food Science startades 2008 som ett av tre investmentbolag under LU Development, dotterbolag till Lunds universitets holdingbolag Luab. De första åren leddes LU Food av Per-Olof Hegg, docent i mejeriteknologi och tidigare anställd inom universitetets innovationssystem. Planen var att LU Food fram till 2010 skulle resa mellan 100 och 300 miljoner kronor att investera i livsmedelsrelaterade bolag. Bland annat nämndes Thylabisco, Aventure och Arc Aroma Pure. Några pengar kom dock aldrig in och såväl Per-Olof Hegg som merparten av den tidigare styrelsen har lämnat verksamheten. Ordförande var bankmannen Göran Sundström.

Under LU Development startades även LU Cleantech, som lades på is för ett år sedan efter en misslyckad kapitalresning, och LU Bioscience. LU Bioscience har sedan det grundandes 2007 med omkring 50 miljoner kronor i kassan investerat i bland andra ProNoxis, Dermagen och Cantargia. Företaget har också hunnit lägga ner två portföljbolag, Auril och Oncorel.

Lisa Kirsebom

Tre år efter grundandet har Lunds universitets riskkapitalsatsning LU Food Science fortfarande inget riskkapital att investera. Nu har bolaget fått en helt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Färdigbakade Krinova-bolag

  Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

 • Inarea ökar arean

  Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

 • Hon ska rädda Veg of Lund

  Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

 • Oatly bantar sig i form

  Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

 • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

  Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

 • Spelet bakom Academedia-affären 

  I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.