tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Rapidus önskar God Helg

Vi på Rapidus vill önska en riktigt god jul och ett gott nytt år! Vi tar nu ledigt ett par veckor och är tillbaka igen med ordinarie nyhetsbrev måndagen den 10 januari.

Det har varit ett mycket händelserikt år som gått. I en snabbanalys inför 2010 förutspådde vi en ketchupeffekt i skånskt näringsliv. Och visst blev det en sådan.

Återhämtningen är inte lika tydlig i Danmark, men på den svenska sidan Sundet har kontrasten mot 2009 varit markant. Vi har sett flera fusioner, uppköp och nysatsningar — samt även en del strategiska neddragningar.

Minns du allt som hänt? Här är några viktiga händelser från vårt bevakningsområde:

* Januari: I första nyhetsbrevet för året rapporterar Rapidus att medicinteknikbolaget DiLab, med Industrifonden och SEB Företagsinvest bland ägarna, går i konkurs. Inkråmet köps sedermera upp av ett Stockholmsbolag och verksamheten startas om.

* Februari: Finska Ahlström Capital går in med drygt 40 miljoner kronor i uppbyggnaden av solenergibolaget Ripasso i Sibbhult i nordöstra Skåne.

* Mars: Beskedet kommer att AstraZeneca avvecklar läkemedelsforskningen i Lund.

* April: Kinesiska Huawei och amerikanska Qualcomm etablerar sig i Skåne, avslöjar Rapidus.

* Maj: Riskkapitalisten Christer Gardell gästar Rapidus frukostmöte.

* Juni: IT-bolaget Mitrionics tvingas lägga ner verksamheten efter investeringar på totalt elva miljoner dollar.

* Juli: QlikTech noteras på Nasdaq, Danone köper Proviva och Öresundsbron fyller tio år. Rapidus ordnar frukostmöte under tennisveckan i Båstad.

* Augusti: Bygget av Lunds nya landmärke Ideon Gateway får grönt ljus.

* September: Apple köper Polar Rose. Svensk-danska nanoteknikbolaget Glo landar 170 miljoner i riskkapital. EQT:s VD Conni Jonsson flaggar på Rapidus frukostmöte att Gambro är på väg tillbaka till börsen.

* Oktober: Bara vart femte inkubatorbolag från Ideon har visat vinst, konstaterar Rapidus i en första analys av tre om inkubatorsystemet.

* November: Oljejätten BP går in som ägare i Reac Fuel. QlikTech ska nyanställa 50 i Lund nästa år, berättar teknikchefen Jonas Nachmanson på Rapidus ”Efter jobbet”-möte.

* December: Mobilteknikföretaget TAT i Malmö blir kanadensiskt när Research In Motion förvärvar verksamheten för drygt 800 miljoner kronor.

Rapidus har under året firat tio år som nyhetstjänst. Många nya abonnenter har fått upp ögonen för våra snabba, unika nyheter och exklusiva nätverksträffar. Det är vi mycket glada för. Nu ser vi fram emot ett minst lika spännande och framgångsrikt 2011!

/Kristian Svensson
Chefredaktör & utgivare

Vi på Rapidus vill önska en riktigt god jul och ett gott nytt år! Vi tar nu ledigt ett par […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.