tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Streamingkriget trappas upp – Naxos på väg att lämna Spotify

Malmöföretaget Echolize, som erbjuder reklamfinansierad musik via internet, har tecknat avtal med den nyligen Grammyprisade musikdistributören The Orchard. Samtidigt överväger de två internationella musikdistributörerna Naxos och ECM att lämna konkurrenten Spotify.

Echolize låter användare ladda ner musik från internet under tiden som man visar reklam. Det nya avtalet innebär enligt bolagets försäljningschef Richard Lindberg att Echolize får tillgång till 2,2 miljoner låtar i The Orchards arkiv. Echolize har även tecknat avtal med två mindre skivbolag som bland annat gör Echolize stora på reggaemusik. 

Bolaget grundades i januari och tog under hösten in sju miljoner kronor i riskkapital, främst från affärsängeln Lars Byléhn som även gått in som VD. Betaversionen av tjänsten lanserades under hösten. 

Även börsnoterade Aspiro satsar på nedladdningstjänster för musik. Tjänsten Wimp stod i tredje kvartalet för 15 av bolagets 75 miljoner kronor i omsättning, en fördubbling mot andra kvartalet. Wimp finns i Norge och har nyligen lanserats även i Portugal och Danmark. 

— I Norge ifrågasätts om reklamfinansierad streaming ger tillräckligt mycket, vi har enbart fokuserat på en betaltjänst. Det ger mer pengar att fördela, säger Aspiros informationschef Kristin Breivik Eldnes.

Samtidigt är minst två skivbolagsjättar på väg att lämna Spotify, den omskrivna svenska tjänsten för strömmad musik via internet. En av dem är Naxos, ett av världens största skivbolag inom klassisk musik. I Sverige representerar Naxos även ECM, som är en stor förläggare av både jazz och klassisk musik. Det är främst nivån på ersättningen från Spotify som gör att bolagen överväger att lämna musiktjänsten, uppger Håkan Lagerqvist, VD för Naxos Sverige.

— Det finns en stor tveksamhet till att vara kvar i tjänsten. Vi ser inte att det fungerar, det blir ingenting kvar i slutändan för varken artist eller producent. Om det inte blir en förändring av ersättningarna så är det troligt att flera klassiska bolag kommer att lämna under nästa år, säger han.

Formellt beslut om Naxos ska lämna Spotify tas om inom ett par månader. Naxos bidrar med över 100.000 spår till musiktjänstens utbud, som totalt omfattar drygt tio miljoner låtar. Spotify betalade under årets första åtta månader ut 30 miljoner euro till sina rättighetsinnehavare och är enligt presschefen Sofie Grant den största digitala inkomstkällan för branschen i Sverige.

Anders Frick

Malmöföretaget Echolize, som erbjuder reklamfinansierad musik via internet, har tecknat avtal med den nyligen Grammyprisade musikdistributören The Orchard. Samtidigt överväger […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.