onsdag 14 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Regionens nya storspelare — en okänd telekomdrake

Kort sagt: För svenskar är BlackBerry kanske mest känd som mobilen Barack Obama vägrade lämna ifrån sig då han blev president. Men med tillverkaren Research In Motions köp av Malmöbolaget TAT är det hög tid att lära känna en ny aktör i regionens telekomkluster.

Av Erik Olausson

Efter sex veckors förhandlingar i det fördolda blev det i går officiellt att RIM, Research in Motion, köper TAT och därmed etablerar sig i Malmö. I kronor räknat betalar den kanadensiska jätten minst 825 miljoner för TAT, den exakta summan avgörs av växelkursen mot euron. Affären i sig har redan hunnit valsas runt i den svenska pressen och kommentarsfälten på internet svämmar över med gratulationer till de sex grundarna, som tillsammans med storägaren Jan Barchan kammar hem lejonparten av köpeskillingen.

Även för Öresundsregionen som helhet är nyheten givetvis mycket positiv, men den lämnar också en fråga hängande i luften: vem sjutton är Research In Motion?

När RIM knackade på i mitten av oktober var det en oväntad vändning för TAT. Malmöbolaget har utvecklat mjukvara för snygga användargränssnitt åt mobiltillverkare som Samsung, Motorola och Sony Ericsson. Men inte RIM. Liksom Apple har RIM hållit väldigt hårt på sin egen utveckling av allt från kretskort till användargränssnitt och inte plockat in kompetens utifrån. TAT:s VD Charlotta Falvin beskriver själv bolaget som en borg i mobilbranschen.

Sedan Mike Lazaridis grundade RIM 1984 under sin studietid vid University of Waterloo i Ontario har det växt till världens femte största mobiltillverkare med runt 50 miljoner sålda enheter om året. I USA har bolaget länge varit totalt dominerande på smartphones, även om Apple nu börjat komma ikapp, och i Syd- och Mellanamerika är mer än var tredje såld smartphone en BlackBerry. RIM noterades på Torontobörsen 1997 och flyttade till Nasdaq två år senare.

RIM och Apple har mer gemensamt än sin ”själv är bästa dräng”-attityd. Medan exempelvis Motorola och Sony Ericssson började som mobiltillverkare och sakta rört sig mot allt mer avancerade och datorlika mobiler har RIM kommit in från andra hållet. Bolaget började med att tillverka handdatorer som blev allt mindre och mer lika mobiltelefoner. RIM blev därmed en pionjär inom smartphone-segmentet när första modellen släpptes 2002. Samma år kom nybildade Sony Ericsson med sin första telefon, T68i. Den hade visserligen färgskärm och inbyggd antenn men långt ifrån de datorlika funktioner som blivit ett krav idag.

Med ett fullt utbyggt tangentbord och ett välfungerande system för e-post var BlackBerry den första telefonen som gjorde det praktiskt möjligt att hantera mejlen i mobilen. Det är inte bara Barack Obama som blivit fäst vid sin BlackBerry, i USA har telefonen smeknamnet Crackberry eftersom användarna sägs bli lika beroende av den som av drogen crack.

Framförallt är det företag som köpt BlackBerry till sina anställda, RIM har dröjt med att integrera nöjesfunktioner som musikspelare och bra kamera i telefonerna. Design har heller aldrig varit bolagets starka kort, vilket gör köpet av TAT strategiskt. Andra tillverkare har kommit i kapp med e-postfunktionalitet och även affärsmän förväntar sig numera snygga telefoner med välfungerande användargränssnitt.

RIM har nyligen börjat satsa mer på den skandinaviska marknaden men fortfarande finns bara ett fåtal av bolagets 14.000 anställda i Sverige. Och det är vid ett nyöppnat säljkontor i Stockholm. I TAT får bolaget en 175 man stark utvecklingsavdelning i Malmö, en kvarts bilfärd från Ericssonsfärens anläggningar i Lund.

Men strategerna på Sony Ericsson lär knappast tugga fradga över etableringen. RIM är troligen den enda tillverkaren som i dag kan ge Apple en ordentlig match när det gäller avancerade mobiltelefoner och hindra bolaget från att kapa åt sig allt större marknadsandel. I början av 2011 lanserar RIM också sin egen surfplatta för att konkurrera med Ipad. Med TAT ombord ökar möjligheterna att slå Apple på fingrarna även när det gäller gränssnitt och användarupplevelse.

För bolag som Sony Ericsson kan det ge visst andrum för att komma i fatt utvecklingen. En fiendes fiende kan bli en vän.

Kort sagt: För svenskar är BlackBerry kanske mest känd som mobilen Barack Obama vägrade lämna ifrån sig då han blev […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Opticept tar lån efter sur emission

    Opticept fyller på nytt på kassan för att kunna växa. Med en kommersiell expansion siktar bolaget på ett positivt kassaflöde. Men nu är det lån och inte riskkapital som gäller.


  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Mångmiljardaffärer när skånska fastigheter byter ägare

    På kort tid har fastigheter för nära 15 miljarder bytt händer i skånska strukturaffärer. Den senaste i raden är Acrinovas rekordförsäljning av mer än hälften av beståndet.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.