torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Inte bara företag ska växa i inkubatorerna

Kort sagt: De utflyttade inkubatorföretagen från Minc bär tydlig prägel av nätverkstänkande och flexibla affärsstrukturer. Bara en verksamhet har som aktiebolag växt sig riktigt stor. Rapidus följer idag upp kartläggningen av Ideons inkubatorer med en genomgång av Minc.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Reaktionerna var många på Rapidus analys ”Var är tempot i innovationssystemet?” (21/10) om alumniföretagen från Ideon Innovation och Ideon Bioincubator. Av drygt 50 bolag som gått igenom inkubatorprocessen de senaste tio åren har bara ett tiotal visat vinst. Än färre har lyckats växa till mer än en handfull anställda.

”Innovationsprocesser tar lång tid. Det gör det svårt att utvärdera dessa stödjande aktiviteter” är kommentaren från Charles Edquist, professor vid Lunds universitet och expert på innovationsekonomi. Han menar att det går många halvlyckade företagsbyggen på varje tillväxtraket.

När Rapidus tittar närmare på exitbolagen från Malmös inkubator Minc går mönstret igen. Många små företag, ett fåtal har fler än tio anställda. Men det finns också intressanta skillnader gentemot Ideon Innovation.

Nästan var fjärde verksamhet drivs i annan form än aktiebolag. Påfallande många sköts genom nätverk av enskilda firmor.

Vi ser effekten av Mincs högre andel tjänsteföretag, ofta inom design och digital media. Unga verksamheter i dessa branscher har visat sig fungera väl med ett centralt firmanamn och mer eller mindre löst associerade medarbetare som samlas i projekt. Vidare är behovet av exempelvis riskkapital mindre jämfört med renodlade produktutvecklare. Formella bolagsbildningar kan ses som ett onödigt krångel.

Liksom Ideon Innovation finansieras Minc huvudsakligen av offentliga medel, med målet att spotta ur sig tillväxtföretag. Sedan starten 2003 har drygt 40 bolag gått igenom det tvååriga inkubatorprogrammet där de bland annat fått kvalificerad affärsrådgivning. Hela listan nås via länken nedan.

Företaget som växt mest är Apsis, som sysslar med marknadsföring på webben och bland annat utvecklat det system för nyhetsbrev som Rapidus använder. Starten gick 2001, idag har verksamheten närmare 90 anställda. Apsis har byggts utan riskkapital och ägs numera till största delen av investmentbolaget Norvestor.

Högst vinstmarginal, hela 60 procent, har Algotrim visat. I centrum står en mjukvara för att komprimera processorinstruktioner så att operativsystem och applikationer på exempelvis mobiler kan köras snabbare och med mindre minne. Företaget bildades 2004 och är också byggt helt utan riskkapital.

Andra bolag har en del kvar att bevisa. Det blir intressant att följa Hövdings lansering av sin uppblåsbara cykelhjälm, men också vindkraftbolaget HS Kraft är inne i en expansionsfas. Designbyrån Curt har precis ombildats från enskild firma till aktiebolag efter stark tillväxt och mobilteknikföretaget SinTech är mitt uppe i internationell utrullning.

Innovationsbron, som finansierar inkubatorerna och även kan gå in och stötta med riskkapital, håller hårt på att det är aktiebolagsformen som gäller för tillväxtföretag. Själv tycker jag att nätverksmodellen känns både modern och lätthanterlig, men visst sköts stora verksamheter bäst som en samlad, juridisk enhet.

Minc och Ideon Innovation har en viktig uppgift i att skapa en undervegetation av bolag där några förhoppningsvis kan växa till sig rejält. I två snabbanalyser har Rapidus nu grottat ner sig i statistik som visar på den mödosamma vägen mot framgång, men inkubatorerna handlar om mer än siffror.

De är inte bara plantskolor för företag, utan i högsta grad också för entreprenörerna bakom. I många fall handlar det om unga förmågor som tar sina första steg inom praktisk företagande. Med erfarenheterna, kvalitetsstämpeln och nätverken från inkubatortiden kan deras framtida projekt komma att bli mer betydelsefulla än de nuvarande.

I vår sammanställning har vi gått igenom de senaste registrerade boksluten för alumnibolagen från Mincs inkubatorprogram. Klicka här för att komma till tabellen. Senare i november tittar Rapidus reporter Joel Persson närmare på de utmaningar som väntar inkubatorerna i framtiden.

Kort sagt: De utflyttade inkubatorföretagen från Minc bär tydlig prägel av nätverkstänkande och flexibla affärsstrukturer. Bara en verksamhet har som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]