fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Danskt riskkapital till betting på datorspel

Köpenhamnsbolaget Junefield har fått 20.000 medlemmar att satsa pengar på utgången av datorspel som krigsspelet Counterstrike och bilspelet Track Mania Nations. Nu har bolaget tagit in 4,5 miljoner danska kronor i en tredje emissionsrunda.

Bakom företaget står bland annat Kasper Otero och Hans Näsholm, tidiga investerare i spelsajten Maria Bingo, som såldes 2007 till Unibet för 705 miljoner kronor. Hans Näsholm satt även med i koncernledningen för Maria Bingo.

När dataspelarna satsar pengar på utgången i sina matcher tar Junefield en del av insatsen för att tillhandahålla tjänsten. Med flera hundra miljoner datorspelare är marknadspotentialen enorm, men att göra gamblers av gamers är inget som branschen hittills har inriktat sig på.

— Vi står inför utmaningen att förmå spelarna att i högre grad börja spela om pengar och också utforma vårt spelsystem så att det kan locka alla spelare och inte bara professionella, säger VD Hans Näsholm.

Han gör jämförelsen med pokerspel, där slumpmomentet gör att även mindre skickliga spelare stannar kvar vid bordet i hopp om att vinna. För att jämna ut oddsen använder Junefield bland annat rankingsystem som gör att bara jämbördiga datorspelare möts.

Marknadslanseringen sker främst genom samarbetspartner och verksamheten är redan igång i flera europeiska länder. De närmaste kvartalen ska lansering ske i ytterligare ett par länder, däribland ett i Asien, vilket blir ett första test på den stora spelmarknaden där.

Bolaget ägs till största delen av de fyra grundarna, där Kasper Ortero är en, samt danska Seed Capital. Utöver de tidigare ägarna är det en grupp affärsänglar primärt från Stockholmstakten som står för det nya kapitaltillskottet. Totalt har nu elva miljoner kronor skjutits in i bolaget, som sysselsätter sju anställda.

Hans Näsholm gör bedömningen att bolaget ska kunna visa positivt kassaflöde senast 2012.

— Marknaden hårdnar för de traditionella spelbolagen och jag tror att det här är ett område som kan bli intressant också för dem om ett par år, säger han.

Joel Lyth

Köpenhamnsbolaget Junefield har fått 20.000 medlemmar att satsa pengar på utgången av datorspel som krigsspelet Counterstrike och bilspelet Track Mania […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.