onsdag 21 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Danskt riskkapital till betting på datorspel

Köpenhamnsbolaget Junefield har fått 20.000 medlemmar att satsa pengar på utgången av datorspel som krigsspelet Counterstrike och bilspelet Track Mania Nations. Nu har bolaget tagit in 4,5 miljoner danska kronor i en tredje emissionsrunda.

Bakom företaget står bland annat Kasper Otero och Hans Näsholm, tidiga investerare i spelsajten Maria Bingo, som såldes 2007 till Unibet för 705 miljoner kronor. Hans Näsholm satt även med i koncernledningen för Maria Bingo.

När dataspelarna satsar pengar på utgången i sina matcher tar Junefield en del av insatsen för att tillhandahålla tjänsten. Med flera hundra miljoner datorspelare är marknadspotentialen enorm, men att göra gamblers av gamers är inget som branschen hittills har inriktat sig på.

— Vi står inför utmaningen att förmå spelarna att i högre grad börja spela om pengar och också utforma vårt spelsystem så att det kan locka alla spelare och inte bara professionella, säger VD Hans Näsholm.

Han gör jämförelsen med pokerspel, där slumpmomentet gör att även mindre skickliga spelare stannar kvar vid bordet i hopp om att vinna. För att jämna ut oddsen använder Junefield bland annat rankingsystem som gör att bara jämbördiga datorspelare möts.

Marknadslanseringen sker främst genom samarbetspartner och verksamheten är redan igång i flera europeiska länder. De närmaste kvartalen ska lansering ske i ytterligare ett par länder, däribland ett i Asien, vilket blir ett första test på den stora spelmarknaden där.

Bolaget ägs till största delen av de fyra grundarna, där Kasper Ortero är en, samt danska Seed Capital. Utöver de tidigare ägarna är det en grupp affärsänglar primärt från Stockholmstakten som står för det nya kapitaltillskottet. Totalt har nu elva miljoner kronor skjutits in i bolaget, som sysselsätter sju anställda.

Hans Näsholm gör bedömningen att bolaget ska kunna visa positivt kassaflöde senast 2012.

— Marknaden hårdnar för de traditionella spelbolagen och jag tror att det här är ett område som kan bli intressant också för dem om ett par år, säger han.

Joel Lyth

Köpenhamnsbolaget Junefield har fått 20.000 medlemmar att satsa pengar på utgången av datorspel som krigsspelet Counterstrike och bilspelet Track Mania […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Spotlight lanserar finlista

    Den som följer utvecklingen bland noterade småbolag vet att kvaliteten varierar kraftigt. Detta har även småbolagsbörsen Spotlight Market noterat och lanserar nu listan Spotlight Value, endast för bolag som är lönsamma. Rapidus vet vilka bolag som platsar.

  • Några tröstande ord till spelbolagen

    Investerarna har inte försvunnit – de investerar bara mindre. Det var ett av budskapen till spelutvecklarna från investerarpanelen vid Nordic Games i Malmö.

  • … och några tröstande ord till life science

    Life science-sektorn går dåligt på börsen. Men det finns pengar att hämta, det säger Max Odlander från venture capital-firman Health Cap under ett event på The Loop under onsdagen.


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.