tisdag 14 januari 2025

inloggad som

Rekord för Almis skånska produktutveckling

I skuggan av miljardutlåningen till små- och medelstora företag har Almis verksamhet för produktutveckling växt sig allt större. I år räknar Almi Skåne med att 80 nya produkter når marknaden, den högsta siffran någonsin.

Almi Skånes verksamhet för produktutveckling sköts av Almi Innovation, en omstöpning av Region Skånes och Teknikbrostiftelsens tidigare organisation IK2, som sedan 2006 är del av Almi Skåne. Utöver rådgivning har Almi Innovation 5-6 miljoner om året att låna ut i form av Innovationslån, parat med ungefär lika mycket pengar från Tillväxtverket i potten Produktutveckling i Skånska Småföretag (PUSS).

Hittills i år har Almi Innovation haft kontakt med cirka 300 privatpersoner och bolag med idéer till nya produkter — allt från vardagsprylar till avancerade tekniska lösningar — varav 120 har fått någon form av finansiering. Samtidigt har 66 idéer som gått igenom programmet nått marknaden, vilket kan jämföras med 68 idéer hela 2009.

— Inflödet av idéer är något lägre än tidigare, men kvaliteten högre så de vi hjälper har blivit allt bättre på att få ut produkterna på marknaden, säger Johan Olsén, innovationsansvarig på Almi Skåne.

Bland de bolag och entreprenörer som genomför produktutveckling i Almi Innovations regi finns CellaVision, som testar sin blodanalys på benmärgsvätska, Lundbolaget Anyfi Networks, som utvecklar teknik för att ge billigare bredbandstäckning, och Malmöbaserade Orlo, som nyligen lanserat sina egenproducerade högtalare för bärbara datorer.

2009 lånade Almi Skåne ut 250 miljoner kronor, vilket var rekord. I år räknar VD Anders Norman med att den totala utlåningen landar på cirka 200 miljoner kronor.

Erik Olausson

I skuggan av miljardutlåningen till små- och medelstora företag har Almis verksamhet för produktutveckling växt sig allt större. I år […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Jo, Coldzyme fungerar”

    Bolaget Enzymatica i Lund som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme drabbades hårt under pandemin. Nu förklarar vd Claus Egstrand varför han är full av tillförsikt och står fast vid målet att mer än tiofaldiga försäljningen på två år.

  • EQL fortsätter växa lönsamt

    Lundabolaget EQL Pharma fortsätter att gå mot strömmen bland regionens läkemedelsbolag. Nysläppta delårssiffror visar på fortsatt lönsam tillväxt. Så här gick det.

  • Sib Solutions siktar på break-even

    Logistikteknikbolaget Sib Solutions i Lund får fortsatt förtroende av lastbilsjätten Scania som deltagit i en nyemission som ska gå till fortsatt tillväxt. Målet är att nå break-even i år.


  • Positivt debutår för Garn Invest

    Investmentbolaget från Lund tog in 100 miljoner och gjorde sina första investeringar under 2024. I en tuff bransch som backade kraftigt landade portföljen ändå på plus.

  • Klara Bo vinnare i sena skånska rundor

    Strax innan jul stängde fyra noterade skånska bolag sina finansieringsrundor. Utfallet var minst sagt blandat med Klara Bo som vinnare. Se här hur det gick.

  • 2024 års börsvinnare – och förlorare

    Åtta skånska börsbolag fick se sina aktier stiga med mer än 100 procent under 2024. Elva föll med mer än 90 procent. Häng med när Rapidus tittar på det gångna årets skånska börsfacit.

  • De letar efter nästa spelsuccé

    Med en halv miljard kronor har Behold Ventures seglat upp som Sveriges största fond för spelutveckling. Magnus Kenneby och hans kollegor investerar i en snabbt växande industri där riskkapital fortfarande är sällsynt.

  • EU:s nya krafttag mot greenwashing kan förändra spelplanen

    Nya EU-direktiv ska stärka den gröna omställningen och sätta stopp för greenwashing. Resultatet kan bli radikalt förändrade spelregler för marknadsföring. Rapidus reder ut vad det handlar om.

  • …men de nya reglerna får kritik

    Sveriges Annonsörer befarar att de kommande kraven i Green Claims Directive kan bli så tunga att de nya reglerna motverkar sitt syfte – och istället leda till “green hushing”.

  • Spotlight tar bort krav på memorandum

    Spotlight Stock Market avskaffar kravet på att upprätta memorandum vid sekundäremissioner. Enligt Spotlights vd Peter Gönczi kommer avskaffandet att spara de noterade bolagen mycket tid och pengar. Så här kommer det att fungera.

  • Trögt för sydsvensk export

    Trots ekonomiska utmaningar ser sydsvenska exportföretag optimistiskt på framtiden. Men orderingången från norra Europa, dit en stor andel av exporten går, är för tillfället trög. Det är framförallt tillverknings- och byggbolagen som drabbas.

  • Metabolic Nordic i konkurs

    Metabololic Nordic, som tidigare hette Twiik och utvecklade en tränings-app, går i konkurs. Ett försök att ge börsplatsen till norska ägare med viktminskning som affärsidé gick i stöpet.

  • Spotlight säljer Sedermera

    Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group säljer dotterbolaget Sedermera Corporate Finance. Köparen är den välbekanta Spotlight-profilen Markus Neuding, dessutom en av Rapidus tidigare 34:or.