söndag 28 april 2024

inloggad som

MVA:s gränspris till biotekbyggare

Medicon Valley Cross Border Award gick i år till entreprenören och affärsutvecklaren Jørgen Thorball. Priset är på 25.000 danska kronor och delades ut vid Medicon Valley Alliances årsmöte i Ørestad sent i eftermiddags.

Jørgen Thorball har varit med om att starta över 20 företag i Danmark och Sverige. För tillfället är han bland annat styrelseordförande i Stockholmsbaserade bolagsgruppen Pergamum och i Virogates i Birkerød, och leder den egna affärsrådgivningsfirman XOventure. Tidigare har han bland annat varit chef för affärsutvecklingen på BioGaia och Novozymes.

MVA:s VD Stig Jørgensen kallar Jørgen Thorball för ”Entreprenör med stort E” och säger att han varit en av de drivande krafterna i utvecklingen av Medicon Valley.

— Min första tanke när jag fick höra att jag skulle få priset var att jag aldrig trott att jag skulle få ett pris, eftersom jag provocerar för mycket. Men då passar det ju bra att få ett ”cross border”-pris, eftersom jag så gärna överskrider gränser, säger Jørgen Thorball som önskar sig lättare logistik över sundet, och ett gemensamt vårdsystem för Sverige och Danmark.

Jørgen Thorball står också bakom biotekniknätverket BiotechBuilders, som på sitt första arrangemang 2003 väckte rabalder genom att kräva att deltagarna skulle ta av sig kavajen och klä sig i likadana pikétröjor. Några personer lämnade då mötet på grund av klädkoden. Sju år senare, på årets möte i Köpenhamn, klädde alla deltagare utan protest om sig i karate-dräkter och blåste upp leopardmönstrade plastfåtöljer.

Medicon Valley Cross Border Award delades ut för första gången 2009, och ska varje år belöna en forskare eller företagare inom life science-branschen som skapat synergi och samarbete över Öresund. Förra årets pris gick till professor Nils Brünner vid Köpenhamns universitet.

Lisa Kirsebom

Medicon Valley Cross Border Award gick i år till entreprenören och affärsutvecklaren Jørgen Thorball. Priset är på 25.000 danska kronor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.