fredag 26 april 2024

inloggad som

Partnerföretag klara för Life Science Business Center

Aventure, Innovator Skåne och Region Skåne — de blir Teknopols första tre företagspartner i Life Science Business Center, LSBC. I november startar den första omgången med entreprenörer, som under sex månader ska utveckla bolag kring produkter och tjänster inriktade mot individuell hälsa.

— Alla entreprenörsföretag ska gå med vinst inom två år och ha en omsättningspotential på minst 100 miljoner. Det blir en stor kontrast till de 20-åriga utvecklingscykler som annars är vanliga i den här branschen, säger Anders Dellson, VD för Teknopol och ansvarig för LSBC.

Upplägget liknar det för Mobile Heights Business Center, MHBC, som Teknopol också driver. Partnerföretagen står för idéer, behov och patent medan entreprenörerna utvecklar och tar idéerna till marknaden.

Den första omgången inom LSBC startar samtidigt som MHBC drar igång ett nytt halvårslångt program för entreprenörer. Teknopol hoppas att det ska locka entreprenörerna att samtidigt driva företag inom både life science och mobilteknik. Marknadsnärhet är ett nyckelord.

— Det är svårt att bygga ett bolag utifrån patent, men lätt att bygga om man redan har en specifik kund. Det är en lärdom som vi tar med oss från MHBC, säger Anders Dellson.

Region Skåne och Innovator Skåne, som kommersialiserar idéer från regionanställda, är alltså två av LSBC:s första partners. Det tredje är Aventure, ett livsmedelsteknikbolag som under Oatlys tidigare VD Rickard Östes ledning forskar på functional food och sedan bolagiserar forskningen. Anders Dellson vill att dessa bolag ska kompletteras med fler aktörer inom medicinteknik och säger att diskussioner redan pågår om att ta in fler partnerföretag.

Budgeten på LSBC och MHBC är fram till slutet av 2011 på totalt sju miljoner kronor. Bakom satsningen står Vinnova, Innovationsbron, Region Skåne och Region Blekinge.

Anders Frick

Aventure, Innovator Skåne och Region Skåne — de blir Teknopols första tre företagspartner i Life Science Business Center, LSBC. I […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.