lördag 4 maj 2024

inloggad som

Innovationsbolagens frågor långt borta i valrörelsen

Temperaturen stiger inför valet om knappt två veckor, men för de högteknologiska tillväxtföretagen i Skåne kan det kvitta vem som vinner. Deras viktigaste frågor är i praktiken osynliga i valrörelsen, visar Rapidus rundringning till en rad nyckelpersoner i regionens innovationssystem.

— Innovationspolitiken finns inte. Jag har aldrig hört någon svensk statsminister ta ordet i sin mun. Istället handlar det om individuella plånboksfrågor, säger forskningsbyn Ideons VD Hans Möller om årets valrörelse.

Han hade gärna sett ett bredare politiskt arbete kring en nationell strategi för att effektivisera innovationssystemet, som han menar är för uppsplittrat idag.

På organisationen Medicon Valley Alliance har man främst inriktat sig på att lyfta frågan om skatterabatt för affärsänglar som investerar i tidiga faser.

— I många länder kan man få skattesubventioner om man investerar i forskning och utveckling. Det är en fråga som drivs i Danmark men inte diskuteras alls i Sverige, säger vice VD Charlotte Ahlgren.

Även Lennart Gustafson, investeringsansvarig vid statliga Industrifondens Malmökontor, menar att skattesubventioner bör få större utrymme i debatten. Ashkan Pouya, innovationsdirektör vid Lunds universitet, lyfter istället fram immigrationspolitik som en undanskymd tillväxtfråga.

— Det handlar om att bli en välkomnande region. I Silicon Valley är det en väldig rörelse av folk eftersom de duktiga kommer dit och bygger företag, säger han.

Ashkan Pouya vill även se ett statligt traineeprogram för innovationsföretagare, som komplement till de traineeprogram som finns för nyanställda i industrin.

Erik Olausson

Temperaturen stiger inför valet om knappt två veckor, men för de högteknologiska tillväxtföretagen i Skåne kan det kvitta vem som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.