måndag 17 november 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Pannkakor nytt fält för blandteknik från Lund

Lundabolaget QB Food Techs patenterade blandningskärl används redan av Arla för att tillsätta proteinpulver till yoghurt i en kontinuerlig process. Nu har tekniken modifierats till att kunna blanda långt fler ingredienser samtidigt. Första kunden är pannkaksföretaget Björnerud Gård i Dalsland.

Utifrån ser QB Food Techs blandningskärl mest ut som en rostfri tärning, någon meter längs sidan, stående på ena hörnet. Inuti ser en omrörare till att det skapas turbulens i vätskan, som dras ned i hörnet. Processen garanterar att de torrvaror som tillsätts ovanifrån har sugits runt i kuben minst en gång och därmed hunnit blanda sig med vätskan innan blandningen tappas ut i andra änden. Blandningar som man tidigare var tvingad att göra satsvis kan man därmed blanda kontinuerligt.

Istället för att bland ett par hundra liter åt gången med mjölk och proteinpulver kan Arla exempelvis blanda uppåt 15.000 liter i timmen utan att behöva starta och stoppa maskinen.

Andra applikationsområden som QB Food Techs kub testats för är att lösa socker i vatten för till exempel läsk- och krämtillverkning. Även på läkemedelssidan finns kunder som Helsingborgsbaserade McNeal och Limhamnsbolaget Rechon Life Science, men då handlar det om att använda kärlet för satsvis blandning för att kunna garantera spårbarhet för läkemedlen.

När kuben nu utvecklats till att även kunna hantera ett flertal flytande och fasta råvaror samtidigt hoppas VD David Hellborg på smetproduktion som ett nytt affärsområde. Familjeföretaget Björnerud Gård i Dalsland blandar idag ett antal ton pannkakssmet om dagen med QB Food Techs kub.

— Vi har fler liknande projekt på gång inom andra sorters smet. Man kan tänka sig allt från såsredningar till sockerkaks- och kexsmet, säger David Hellborg.

Han räknar med att öka personalstyrkan något det närmaste året från i dag fem anställda. QB Food Tech omsatte senaste räkenskapsåret drygt sex miljoner kronor med ett nollresultat. Moderbolag är Land & Sjö Innovation, där Skånemejeriers tidigare VD Rolf Bjerndell är ordförande.

Erik Olausson

Lundabolaget QB Food Techs patenterade blandningskärl används redan av Arla för att tillsätta proteinpulver till yoghurt i en kontinuerlig process. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad

Prenumerera på Rapidus för
533 kr per månad

Bli en del av vårt exklusiva nätverk och få koll på vad som händer i Skåne och Öresundsregionen. Var alltid uppdaterad när du talar med dina affärskontakter. Nytta, nöje, inspiration.




  • Exklusiva affärsnyheter
  • Inbjudan till våra nätverksträffar
  • Två användare ingår

  • Lund tog hem allt i årets 34-topp

    Det var fullpackat i salen när Rapidus 34:or hyllades och årets topp fem skulle utses. I år var det Lundabolag för hela slanten. Här är årets topp fem.

  • Åh vilket party

    Hundratalet unga entreprenörer och investerare kom till Rapidus 34-gala för att knyta nya kontakter och fira vinnarna av en topp fem-placering. Här är bilderna från kvällen.

  • Efter konkursen – går mot mångmiljonvinst

    Tre år efter konkursen gör det nya DHF Airport Solutions sin första storaffär – och räknar med 25 miljoner i vinst nästa år.


  • Östes bolag faller som dominobrickor

    Tre av Öste-sfärens verksamhetsdrivande dotterbolag har nu gått i konkurs, tillsammans med ytterligare ett av ägarbolagen. Det mesta av värdet i Aventure-konkursen ser därmed ut att ha gått upp i rök. Men frågetecken kvarstår.

  • Köttodlarnas nya giv

    Re:meat byter namn. Enligt Malmöbolagets medgrundare Jacob Schaldemose Peterson handlar det om mer än bara ett namnbyte. – Det är ett byte av hela vår strategi, säger han.

  • Nya konkurser bland Öste-bolagen

    Dominobrickorna i Oatly-bröderna Östes företagsimperium fortsätter att falla. I spåren av ägarbolagens konkurser har två av portföljbolagen i sfären kastat in handduken och ytterligare ett ser ut att vara nere för räkning.

  • Björn Öste: ”Vi ger inte upp”

    Oatlygrundaren Björn Öste kommenterar nu konkursen i sitt investeringsbolag Aventure. Avgörande följdfrågor förblir dock fortsatt obesvarade. Vad betyder det till exempel att inte ge upp när uteblivet kapitaltillskott medför konkurs?

  • Ännu ett Öste-bolag i konkurs

    Med konkursen i bröderna Östes forskningsbolag Aventure kommer ytterligare en konkurs – i bolaget Öste Ventures. Konkursförvaltaren Simon Henderson vill nu hitta nya huvudägare som kan driva dotterbolagen vidare.

  • Oatly-brödernas Aventure i konkurs

    Oatly-grundarna Björn och Rickard Östes forsknings- och utvecklingsbolag Aventure har försatts i konkurs. Bolaget var ursprungligen en del av Oatly-sfären och står bakom Lundabolag som Lument och Double Good.

  • Så går Pågens nybygge

    Landskronafabriken som ska vara klar om tre år men för vd Anders Carlsson Jerndal har jobbet med den nya verksamheten börjat. – Det är ett pussel, säger han. 

  • Paulsson säljer ärtfabriken i Bjuv

    Ärtor i Bjuv blev ingen bra affär för Erik Paulsson-familjen efter köpet från Findus 2016. Nu är bolaget Foodhills sålt till en utländsk köpare i ett av våra grannländer. Prislappen? En hundring.

  • Dyr nyemission i Beammwave

    En försäkring är ibland dyr men nödvändig. Så resonerar Beammwaves vd Stefan Svedberg sedan hans bolag tecknat dyra garantier men sedan fått se sin nyemission så övertecknad att det blev ytterligare en runda.

  • Ljus i tunneln för Brainlit

    Bluetooth-uppfinnaren Tord Wingren siktar på att fördubbla försäljningen av smarta ljussystem i år. – Det har tagit tid att lära oss hur vi ska jobba med försäljning, men nu har vi fått till det, säger han.