onsdag 26 juni 2024

inloggad som

Schweiziskt börsbolag tar över forskarhus i Malmö

Sedan Malmöbolaget Imagnia gått i frivillig likvidation förra hösten har framtiden varit oviss för bolagets forskarhus Magneten. Nu står det klart att schweiziska dentalteknikbolaget Straumann tar över driften av huset, där bland andra Genovisdottern Eijdo Research och börsnoterade Tigran Technologies hyr in sig.

Med 4.000 kvadratmeter kontor, laboratorie- och operationslokaler samt stallar för försöksdjur har byggnaden på sjukhusområdet i Malmö drivits som ett forskarhus av Imagnia sedan 2006. Utöver lokala bioteknik- och medicinteknikbolag har Magneten även använts av enskilda forskare vid Malmö högskola och Lunds universitet.

Sedan förra hösten har Malmö Stad, som äger byggnaden, försökt hitta en ny aktör som är villig att ta över efter Imagnia, som aldrig lyckades få ekonomi i uthyrningen. Nu tar den största befintliga hyresgästen, Baselbaserade Straumann, över facklan.

— Vi ville inte flytta, så som en tillfällig lösning har vi tagit över driften. Målet är att hyra ut de lokaler vi inte själva behöver, säger Mark Hill, presschef på Straumann.

Malmö stad har skrivit ett treårskontrakt med Straumann, som etablerade sig i Malmö 2003 genom köpet av Medeonbolaget Biora. Straumann är noterat på schweiziska börsen och sysselsätter cirka 2.000 personer globalt, varav ett 60-tal i södra Sverige.

Erik Olausson

Sedan Malmöbolaget Imagnia gått i frivillig likvidation förra hösten har framtiden varit oviss för bolagets forskarhus Magneten. Nu står det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.