måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

15 miljoner till avknoppat Dako-vaccin

Bioteknikföretaget Immudex, en avknoppning från cancerjätten Dako, har fått in 15 miljoner danska kronor från en anonym privatinvesterare. Ett knappt år efter grundandet är bolaget på väg mot vinst tack vare försäljning av laboratorieprodukter som tidigare marknadsförts av Dako. Det nya kapitalet ska användas till utveckling av två diagnostiska test och ett vaccin.

Immudex verksamhet bygger på en teknologi inlicensierad från Dako. I centrum står syntetiska molekyler kallade dextramerer, som gör det möjligt att räkna en typ av immunförsvarsceller i blodet: antigen-specifika T-celler. Vaccinet är ett så kallat molekylärt vaccin, där dextramererna aktiverar immunförsvaret och styr det mot viruset.

— Jag kan inte tala om vad vaccinet riktar sig mot, men det handlar omen virusinfektion som blivit vanlig under de senaste 30 åren, sägerImmudex VD Henrik Pedersen, som även grundat bioteknikbolagetNuevolution.

Av de två diagnostiska produkterna ska en mäta immunförsvarets status inför transplantationer, så att mängden immundämpande medel kan anpassas. Den andra ska detektera en bakterieinfektion med allvarliga följdsjukdomar, och beräknas enligt Henrik Pedersen ha en marknadspotential på omkring 200 miljoner euro i Europa och USA. Båda produkterna förväntas nå marknaden inom ett par år.

I dag används dextramerteknologin i reagens för forskningslaboratorier, men alla de tre utvecklingsprojekten handlar om produkter som ska användas i vården.

Immudex grundades förra hösten med 15 miljoner danska kronor i kassan. Investerare då var Viggo Harboe. Han är en av de knappt 30 efterlevande till Dakos grundare Niels Harboe som fick dela på över 4,4 miljarder danska kronor när Dako för tre år sedan såldes till riskkapitalbolaget EQT.

Immudex har en anställd vid ett dotterbolag i USA och nio i forskarparken Symbion i Köpenhamn — en siffra som Henrik Pedersen räknar med ska stiga till femton före årets slut. Rekrytering pågår av såväl säljare som tekniker och forskare. Styrelseordförande är bioteknikprofilen Jørgen Thorball.

Lisa Kirsebom

Bioteknikföretaget Immudex, en avknoppning från cancerjätten Dako, har fått in 15 miljoner danska kronor från en anonym privatinvesterare. Ett knappt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.