torsdag 28 mars 2024

inloggad som

15 miljoner till avknoppat Dako-vaccin

Bioteknikföretaget Immudex, en avknoppning från cancerjätten Dako, har fått in 15 miljoner danska kronor från en anonym privatinvesterare. Ett knappt år efter grundandet är bolaget på väg mot vinst tack vare försäljning av laboratorieprodukter som tidigare marknadsförts av Dako. Det nya kapitalet ska användas till utveckling av två diagnostiska test och ett vaccin.

Immudex verksamhet bygger på en teknologi inlicensierad från Dako. I centrum står syntetiska molekyler kallade dextramerer, som gör det möjligt att räkna en typ av immunförsvarsceller i blodet: antigen-specifika T-celler. Vaccinet är ett så kallat molekylärt vaccin, där dextramererna aktiverar immunförsvaret och styr det mot viruset.

— Jag kan inte tala om vad vaccinet riktar sig mot, men det handlar omen virusinfektion som blivit vanlig under de senaste 30 åren, sägerImmudex VD Henrik Pedersen, som även grundat bioteknikbolagetNuevolution.

Av de två diagnostiska produkterna ska en mäta immunförsvarets status inför transplantationer, så att mängden immundämpande medel kan anpassas. Den andra ska detektera en bakterieinfektion med allvarliga följdsjukdomar, och beräknas enligt Henrik Pedersen ha en marknadspotential på omkring 200 miljoner euro i Europa och USA. Båda produkterna förväntas nå marknaden inom ett par år.

I dag används dextramerteknologin i reagens för forskningslaboratorier, men alla de tre utvecklingsprojekten handlar om produkter som ska användas i vården.

Immudex grundades förra hösten med 15 miljoner danska kronor i kassan. Investerare då var Viggo Harboe. Han är en av de knappt 30 efterlevande till Dakos grundare Niels Harboe som fick dela på över 4,4 miljarder danska kronor när Dako för tre år sedan såldes till riskkapitalbolaget EQT.

Immudex har en anställd vid ett dotterbolag i USA och nio i forskarparken Symbion i Köpenhamn — en siffra som Henrik Pedersen räknar med ska stiga till femton före årets slut. Rekrytering pågår av såväl säljare som tekniker och forskare. Styrelseordförande är bioteknikprofilen Jørgen Thorball.

Lisa Kirsebom

Bioteknikföretaget Immudex, en avknoppning från cancerjätten Dako, har fått in 15 miljoner danska kronor från en anonym privatinvesterare. Ett knappt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]