torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Augmenta-VD går till Ikeas danska investeringsbolag

Lars Holmqvist, tidigare VD på riskkapitalbolaget Augmenta, har rekryterats till Ikea Industry Investment & Development i Kastrup. Bolaget grundades för snart två år sedan för att bland annat kunna gå in som delägare när möbeljättens underleverantörer vill starta nya fabriker.

Förutom att bistå med finansiell hjälp vid olika typer av nyetableringar ska Ikea Industry Investment & Development hjälpa underleverantörer som hamnat i ekonomiska problem. Det kan gälla allt från en enklare genomgång av organisationen och tillfällig finansiering till regelrätt delägarskap. Utöver avkastning på investeringarna är huvudsyftet att säkra det långsiktiga varuflödet för Ikea, uppger Lars Holmqvist.

Någon egen fond att förvalta har bolaget inte, pengar till projekt och investeringar kommer från moderbolaget. Verksamheten är fortfarande under uppbyggnad och bolaget har hållit en mycket låg profil sedan grundandet. Ett 20-tal olika utvecklingsprojekt har dock genomförts, uppger VD Annica Karlsson, som har ett förflutet på industrikoncernen Bühlers Malmökontor. Bland annat har bolaget blivit delägare i en trävaruleverantör i norra Sverige. Inklusive Lars Holmqvist sysselsätter Ikea Industry Investment & Development i dag åtta personer.

Lars Holmqvist har varit chef för riskkapitalbolaget Augmenta sedan det knoppades av från Augmenta Venture Partners 2008. Han är kvar i styrelsen men ersätts på VD-posten av Conny Bjärnram, en av de cirka 50 affärsänglar som ingår i bolagets ägarkrets. Bland portföljbolagen finns Christer Fåhraeus läkemedelsbolag EQL Pharma och sprängteknikbolaget Emstone.

Erik Olausson

Lars Holmqvist, tidigare VD på riskkapitalbolaget Augmenta, har rekryterats till Ikea Industry Investment & Development i Kastrup. Bolaget grundades för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]