lördag 25 maj 2024

inloggad som

CarpoNovum köper ut norsk ägare efter storbråk

Medicinteknikföretaget CarpoNovum i Lund, som utvecklar en prisbelönt kopplingsring för tarmoperationer, har köpt ut sin norska investerare Caprice Medical. Investeraren hade utlovat 20 miljoner svenska kronor att utbetalas i omgångar vid milstolpar i utvecklingsarbetet. I slutänden blev det istället en förlustaffär för CarpoNovum.

Vid utköpet lämnade Caprice Medicals representant Nils Foldal styrelsen.CarpoNovums grundare och VD Anders Grönberg menar att utköpet skedde på grund av motsättningar mellan Nils Foldal och övriga ägare.

— Det blev efter hand klart för oss att deras agenda inte överensstämde med vår. Dessutom har de vid upprepade tillfällen med olika medel försökt pressa ner aktiekursen och öka sitt eget ägande i CarpoNovum, säger Anders Grönberg.

Han känner sig förd bakom ljuset av den norska investerarens till en början positiva engagemang.

— I tre månaders tid under våren har jag bara arbetat med att få ut dem ur bolaget. Nils Foldal har kommit med förtäckta hot om rättsliga processer riktade mot enskilda styrelsemedlemmar, på ett högst oetiskt sätt. Vi har haft två advokatbyråer i vår argumentation mot Caprice Medical, och tack vare en stark sammanhållning bland aktieägarna har det varit möjligt att lösa ut dem. Det känns som en lättnad att vi kan lägga denna smärtsamma process bakom oss och blicka framåt igen, säger Anders Grönberg.

Nils Foldal, VD för Caprice Medical AS och för Ludvig Lorentzen AS som heläger Caprice, anser inte att det rådde någon konflikt mellan parterna. Han vill inte kommentera Anders Grönbergs uttalande i övrigt.

— Vi hade ingått ett avtal som företaget tyckte var problematiskt. När de upplevde rättigheterna oss emellan som obalanserade, kan jag se att man kan uppleva det som en konflikt, säger han.

Att Caprice Medical bara gjorde en första delbetalning berodde enligt honom på att CarpoNovum inte i tid nådde sin första milstolpe, vars detaljer han inte vill offentliggöra. Flera källor inom CarpoNovum bekräftar att detta stämmer, men hävdar att det rörde sig om en mindre formalitet; av 15 patienter som skulle vara opererade och utskrivna var alla opererade, men 14 av 15 utskrivna. Nils Foldal säger även att Caprice Medical vid samma tid kom fram till att CarpoNovums affärsplan inte var realistisk beträffande kapitalbehov och tidsplan, och att Caprice därför valde att inte investera vidare.

Att Caprice Medical lämnar CarpoNovum ska enligt Nils Foldal även ge ett bättre fokus för Ludvig Lorentzen AS ägande, bland annat på Lundabolaget QuNano med avknoppningar. Ludvig Lorentzen är majoritetsägare i företaget Nano Future Invest AS som har knappt tio procent av andelarna i såväl QuNano som Glo och Sol Voltaics. Rapidus har talat med QuNanos VD Bo Pedersen och grundaren professor Lars Samuelson. Båda vittnar om goda relationer med Nano Future Invest.

Anders Grönbergs syn på Caprice Medicals agerande delas dock till stora delar av en annan person i CarpoNovums investerarkrets, som vill vara anonym.

— Jag skulle inte råda någon annan entreprenör eller investerare att gå till sängs med dem, säger källan till Rapidus.

CarpoNovum har tvingats säga upp sina tre anställda, men planerar att återanställa dem när man fått in nytt kapital — något som Anders Grönberg tror ska vara klart vid mitten av hösten. Han hävdar att intresset är stort, men att inga investerare velat gå in i bolaget det senaste året på grund av Caprice Medicals engagemang i företaget.

CarpoNovum grundades av Anders Grönberg och Henrik Thorlacius, och ägs av ett dussin privatpersoner och affärsänglar. I styrelsen sitter bland andra tidigare Gambrochefen Leif Smeby, advokat Jonas Gulliksson och ekonomijournalisten Anders Haskel.

Lisa Kirsebom

Medicinteknikföretaget CarpoNovum i Lund, som utvecklar en prisbelönt kopplingsring för tarmoperationer, har köpt ut sin norska investerare Caprice Medical. Investeraren […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.