torsdag 21 november 2024

inloggad som

Ericssonveteran ska tygla datamolnet

Halleluja-stämningen till trots finns det mycket som kan gå fel i det omtalade datormolnet. Det menar Magnus Andersson, tidigare chef vid Sony Ericssons Silicon Valley-enhet, som därför startat Mincbolaget InfraSight Labs.

Infrasight Labs siktar in sig på det ökande suget efter servervirtualisering, då en fysisk server huserar flertalet virtuella servrar som kan hantera sina olika uppgifter separat. Systemet gör att hårdvaran utnyttjas effektivare och är ett försteg till datormolnet, där servrar och annan hårdvara frikopplas helt från användaren som istället får tillgång till tjänster och resurser via internet.

Virtualisering och datormoln ger ökad flexibilitet och minskade kostnader, men antalet möjliga felkällor och säkerhetsbrister ökar också, menar Magnus Andersson. Det är här InfraSight Labs mjukvara ska komma in som ett stöd för att modellera och visa upp hur nätverket är konfigurerat och vilka svaga punkter det har.

— Vårt program ritar upp kartan för nätverket vilket gör det enklare att konfigurera det för bästa intrångs- och driftssäkerhet. Vi kan även simulera ändringar av nätverket med vår modell, säger Magnus Andersson.

I bagaget har han ett antal uppdrag för Sony Ericsson i Japan, Sverige och USA, bland annat som global produktchef för bolagets första Xperia-telefon. Även medgrundaren Konrad Eriksson har telekomrötter som konsult på Ericsson i Lund, men har de senaste åren arbetat på IBM:s forskningslabb i Zürich.

InfraSight Labs är självfinansierat av grundarna, och sysselsätter totalt tre personer. Mjukvaran är fortfarande under utveckling, men pilotinstallationer testas just nu hos potentiella kunder, uppger Magnus Andersson.

Erik Olausson

Halleluja-stämningen till trots finns det mycket som kan gå fel i det omtalade datormolnet. Det menar Magnus Andersson, tidigare chef […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.