torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Ericssonveteran ska tygla datamolnet

Halleluja-stämningen till trots finns det mycket som kan gå fel i det omtalade datormolnet. Det menar Magnus Andersson, tidigare chef vid Sony Ericssons Silicon Valley-enhet, som därför startat Mincbolaget InfraSight Labs.

Infrasight Labs siktar in sig på det ökande suget efter servervirtualisering, då en fysisk server huserar flertalet virtuella servrar som kan hantera sina olika uppgifter separat. Systemet gör att hårdvaran utnyttjas effektivare och är ett försteg till datormolnet, där servrar och annan hårdvara frikopplas helt från användaren som istället får tillgång till tjänster och resurser via internet.

Virtualisering och datormoln ger ökad flexibilitet och minskade kostnader, men antalet möjliga felkällor och säkerhetsbrister ökar också, menar Magnus Andersson. Det är här InfraSight Labs mjukvara ska komma in som ett stöd för att modellera och visa upp hur nätverket är konfigurerat och vilka svaga punkter det har.

— Vårt program ritar upp kartan för nätverket vilket gör det enklare att konfigurera det för bästa intrångs- och driftssäkerhet. Vi kan även simulera ändringar av nätverket med vår modell, säger Magnus Andersson.

I bagaget har han ett antal uppdrag för Sony Ericsson i Japan, Sverige och USA, bland annat som global produktchef för bolagets första Xperia-telefon. Även medgrundaren Konrad Eriksson har telekomrötter som konsult på Ericsson i Lund, men har de senaste åren arbetat på IBM:s forskningslabb i Zürich.

InfraSight Labs är självfinansierat av grundarna, och sysselsätter totalt tre personer. Mjukvaran är fortfarande under utveckling, men pilotinstallationer testas just nu hos potentiella kunder, uppger Magnus Andersson.

Erik Olausson

Halleluja-stämningen till trots finns det mycket som kan gå fel i det omtalade datormolnet. Det menar Magnus Andersson, tidigare chef […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.