fredag 26 april 2024

inloggad som

Högt tempo för SpectraCure efter ägarskiftet

Medicinteknikbolaget SpectraCure i Lund går som tåget efter ägarbytet för ett halvår sedan. Under våren har antalet anställda vuxit från en till nio, och en klinisk studie ska starta i början av september.

SpectraCures teknik för behandling av djupt liggande cancertumörer med hjälp av fiberoptik och laserljus har genomgått flera studier tidigare, och ska i höst testas på 50 patienter. Just nu pågår upphandlingen av studien bland kontraktsforskningsföretag. Enligt företagets operative chef Jens Nilsen är det ännu inte klart om den kommer genomföras i Sverige eller utomlands. Behandlingsinstrumentet uppgraderas just nu så att det ska vara så lätthanterligt som möjligt för vårdpersonalen. Planen är att studien ska vara genomförd vid årsskiftet, och att SpectraCures instrument ska lanseras sent 2011.

Förra året tvingades SpectraCure göra sig av med sex av sina sju anställda. Strax före årsskiftet sålde storägarna, bland dem Karolinska Development och Industrifonden, sina andelar av bolaget till Masoud Khayyami (grundare av Lundabolagen Prolight Diagnostics och Acromed Invest) som fick 94 procent av aktierna för en okänd köpesumma. Sedan dess har även Jens Nilsen, grundare av Buzz Telecom, gått in i företaget och de två är nu tillsammans huvudägare.

De tidigare ägarna hade sedan starten 2003 skjutit till totalt 67 miljoner kronor i riskkapital. Under våren har bolaget rekonstruerats under samma namn, och det nya SpectraCure gick i april tillsammans med Jens Nilsen in som huvudägare i laserteknikbolaget Gasporox. De två verksamheterna sitter nu tillsammans i företagshotellet Futurum i Lund, där de har personal och ledning gemensamt.

Lisa Kirsebom

Medicinteknikbolaget SpectraCure i Lund går som tåget efter ägarbytet för ett halvår sedan. Under våren har antalet anställda vuxit från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.