lördag 18 maj 2024

inloggad som

EU-pengar till lobbing för matforskning vid Öresund

Öresundsregionen ska bli ett nav för forskningen kring mat och hälsofrågor i EU. Det vill lobbyorganisationen Øresund Food KIC som med 700.000 euro i så kallat Interreg-stöd ska leda arbetet med att etablera ett nytt forskningscentrum i regionen.

Idag finns det tre KIC (Knowledge and Innovation Community) i EU som har fokus på energi, klimat samt informationsteknologi, med en årlig budget på mellan 100 och 150 miljoner euro vardera. Det är ett sådant som Øresund Food KIC vill få till stånd i Öresundsregionen till 2012, med fokus på mat och hälsa.

— I och med att den ekonomiska situationen i Europa har finansieringsfrågan försvårats. Därför lägger vi nu kraft på lobbying riktad mot EU-politiker, för att säkra den finansiering som krävs för att starta ett nytt centra, säger projektkoordinator Niels Gerner, som tidigare bland annat varit verksam inom Medicon Valley Academy.

Förutom ren lobbying ska kapitalet gå till att etablera ett sekretariat som ska driva frågan. En handfull personer jobbar idag med Øresund Food KIC som i och med de nya pengarna ska stärka sin organisation. Den svensk-danska organisationen ska också arbeta med att bilda ett konsortium med andra regioner som vill ingå i det nya forskningscentrat med fokus på mat.

Øresund Food KIC är en del av Øresund Org. Huvudpartner i projektet är Øresundsuniversitetet och Roskilde Universitetscenter.

Joel Lyth

Öresundsregionen ska bli ett nav för forskningen kring mat och hälsofrågor i EU. Det vill lobbyorganisationen Øresund Food KIC som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]