fredag 22 november 2024

inloggad som

Stort gränshinder kan få lösning på toppmöte i juni

Svårigheterna med att samtidigt arbeta i Sverige och Danmark brukar ses som det största gränshindret i Öresundsregionen. Nu har Öresundskomiteen ett lösningsförslag färdigt, lagom till den 15 juni då en rad ministrar samlas i Malmö för ett svensk-danskt toppmöte.

Under det gångna året har det politiska samarbetsorganet Öresundskomiteen samlat en mängd danska och svenska företag för samtal om gränshinder. Det mest kritiserade hindret handlar om att den som bor i Sverige men jobbar i Danmark bara behöver ta minsta extraknäck i Sverige för att hamna under svensk, och inte dansk, socialförsäkring. Då måste den danska arbetsgivaren betala de betydligt högre svenska arbetsgivaravgifterna och följa svenska regler, även för anställningen i Danmark. Följden har blivit att många danska företag förbjuder sina svenska anställda att jobba extra i Sverige.

Reglerna har fått 15 procent av de svenska och åtta procent av de danska pendlarna som bor i Sverige att tacka nej till ett extrajobb i bostadslandet, visar en undersökning som gjorts bland Öresundsbrons pendlarpanel.

Men nu har Öresundskomiteen lagt fram en möjlig lösning, som innebär att man får arbeta upp till 25 procent i bostadslandet utan att socialförsäkringen flyttas över. Motsvarande system finns redan som undantag för dem som arbetar viss tid i Sverige för samma arbetsgivare som i Danmark.

— Vi diskuterade det så sent som i måndags, då Cristina Husmark Pehrsson och hennes statssekreterare besökte Øresunddirekt, säger Bengt-Olle Andersson, som sitter på informationstjänsten för Försäkringskassan och har medverkat till att arbeta fram förslaget.

Nordiska samarbetsministern Cristina Husmark Pehrsson (M) ser frågan om arbete i två länder som det högst prioriterade gränshindret att ta itu med, bekräftade hon på Öresundstinget i Malmö i fredags. Men hon vägrade att svara på om det är den ovan nämnda lösningen som kommer att presenteras då en rad svenska och danska ministrar möts på Luftkastellet den 15 juni. Inte heller när Rapidus söker henne vill pressekreteraren ge något besked.

Men Cristina Husmark Pehrssons danska kollega Karen Ellemann (Venstre) var mer explicit i sina uttalanden på Öresundstinget.

— De flesta gränshindren har lösts, men ett av de viktigaste som är kvar handlar om socialförsäkringen. Kloka människor är igång för att lösa det, med deadline den 15 juni, sa hon.

Ytterligare förslag på lösningar av gränshinder för näringslivet kommer att presenteras under Almedalsveckan, uppger rådgivaren Claes Håkansson på Öresundskomiteen.

Svårigheterna med att samtidigt arbeta i Sverige och Danmark brukar ses som det största gränshindret i Öresundsregionen. Nu har Öresundskomiteen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.