onsdag 27 mars 2024

inloggad som

Stort gränshinder kan få lösning på toppmöte i juni

Svårigheterna med att samtidigt arbeta i Sverige och Danmark brukar ses som det största gränshindret i Öresundsregionen. Nu har Öresundskomiteen ett lösningsförslag färdigt, lagom till den 15 juni då en rad ministrar samlas i Malmö för ett svensk-danskt toppmöte.

Under det gångna året har det politiska samarbetsorganet Öresundskomiteen samlat en mängd danska och svenska företag för samtal om gränshinder. Det mest kritiserade hindret handlar om att den som bor i Sverige men jobbar i Danmark bara behöver ta minsta extraknäck i Sverige för att hamna under svensk, och inte dansk, socialförsäkring. Då måste den danska arbetsgivaren betala de betydligt högre svenska arbetsgivaravgifterna och följa svenska regler, även för anställningen i Danmark. Följden har blivit att många danska företag förbjuder sina svenska anställda att jobba extra i Sverige.

Reglerna har fått 15 procent av de svenska och åtta procent av de danska pendlarna som bor i Sverige att tacka nej till ett extrajobb i bostadslandet, visar en undersökning som gjorts bland Öresundsbrons pendlarpanel.

Men nu har Öresundskomiteen lagt fram en möjlig lösning, som innebär att man får arbeta upp till 25 procent i bostadslandet utan att socialförsäkringen flyttas över. Motsvarande system finns redan som undantag för dem som arbetar viss tid i Sverige för samma arbetsgivare som i Danmark.

— Vi diskuterade det så sent som i måndags, då Cristina Husmark Pehrsson och hennes statssekreterare besökte Øresunddirekt, säger Bengt-Olle Andersson, som sitter på informationstjänsten för Försäkringskassan och har medverkat till att arbeta fram förslaget.

Nordiska samarbetsministern Cristina Husmark Pehrsson (M) ser frågan om arbete i två länder som det högst prioriterade gränshindret att ta itu med, bekräftade hon på Öresundstinget i Malmö i fredags. Men hon vägrade att svara på om det är den ovan nämnda lösningen som kommer att presenteras då en rad svenska och danska ministrar möts på Luftkastellet den 15 juni. Inte heller när Rapidus söker henne vill pressekreteraren ge något besked.

Men Cristina Husmark Pehrssons danska kollega Karen Ellemann (Venstre) var mer explicit i sina uttalanden på Öresundstinget.

— De flesta gränshindren har lösts, men ett av de viktigaste som är kvar handlar om socialförsäkringen. Kloka människor är igång för att lösa det, med deadline den 15 juni, sa hon.

Ytterligare förslag på lösningar av gränshinder för näringslivet kommer att presenteras under Almedalsveckan, uppger rådgivaren Claes Håkansson på Öresundskomiteen.

Svårigheterna med att samtidigt arbeta i Sverige och Danmark brukar ses som det största gränshindret i Öresundsregionen. Nu har Öresundskomiteen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Sportscom avbryter satsningen

    Helsingborgsbolaget Sportscom skulle utmana Radiosporten med livesända radioreferat från stora ligor. Men precis före fotbollspremiären drar man ur sladden.

  • Mer kapital till skånska bolag

    De börsnoterade Lundaföretagen Synact Pharma och Enersize aviserar nyemissioner. Den ena aktien steg på beskedet, den andra föll.