lördag 5 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Pressad spelbransch samlas i kollektiv

Helt utan offentliga medel har spelbranschen i Köpenhamn skapat sig en egen företagsinkubator. På bara ett år har Spilhuset på Pilestræde, ett stenkast från Strøget, växt till 18 bolag.

75 procent av den danska datorspelsbranschen håller till i Köpenhamn. Många bolag har pressats hårt i lågkonjunkturen och söker sig nu till varandra för att kunna spara pengar. I Spilhuset är lokalhyran billig och bolagen har lärt sig utnyttja varandras kompetens.

— Vi kan hyra medarbetare från varandra istället för att ta in dyra konsulter, säger Ole Teglbjærg på spelföretaget Press Play.

Han var en av de första på plats i Spilhuset, som på många sätt är ett resultat av fjolårets konkurs för Danmarks största speltillverkare Deadline Games. Just Press Play och Limbo Games, numera Playdead, fick med sig ett antal medarbetare från Deadline Games då de flyttade in i fastigheten på Pilestræde. Spilhuset var grundat, med de två bolagen som styrande i kollektivet.

Totalt har huset fyra våningar på sammanlagt 1.200 kvadratmeter. Nu ska organisationen stramas upp.

— Vi har hittills bara låtit folk flytta in, men har nu hållit ett stormöte så att vi kan stå starkare tillsammans i exempelvis hyresförhandlingar, säger Ole Teglbjærg.

Press Play har just satt spelet Max & the Magic Marker till Wii på marknaden. Bland övriga i Spilhuset finns Apex Virtual Entertainment, Copenhagen Game Collective, Digital Arts, Funkhauser, Guppyworks, Space Time Foam och The Game Equation.

Keld Broksø

Helt utan offentliga medel har spelbranschen i Köpenhamn skapat sig en egen företagsinkubator. På bara ett år har Spilhuset på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.