lördag 20 april 2024

inloggad som

Pressad spelbransch samlas i kollektiv

Helt utan offentliga medel har spelbranschen i Köpenhamn skapat sig en egen företagsinkubator. På bara ett år har Spilhuset på Pilestræde, ett stenkast från Strøget, växt till 18 bolag.

75 procent av den danska datorspelsbranschen håller till i Köpenhamn. Många bolag har pressats hårt i lågkonjunkturen och söker sig nu till varandra för att kunna spara pengar. I Spilhuset är lokalhyran billig och bolagen har lärt sig utnyttja varandras kompetens.

— Vi kan hyra medarbetare från varandra istället för att ta in dyra konsulter, säger Ole Teglbjærg på spelföretaget Press Play.

Han var en av de första på plats i Spilhuset, som på många sätt är ett resultat av fjolårets konkurs för Danmarks största speltillverkare Deadline Games. Just Press Play och Limbo Games, numera Playdead, fick med sig ett antal medarbetare från Deadline Games då de flyttade in i fastigheten på Pilestræde. Spilhuset var grundat, med de två bolagen som styrande i kollektivet.

Totalt har huset fyra våningar på sammanlagt 1.200 kvadratmeter. Nu ska organisationen stramas upp.

— Vi har hittills bara låtit folk flytta in, men har nu hållit ett stormöte så att vi kan stå starkare tillsammans i exempelvis hyresförhandlingar, säger Ole Teglbjærg.

Press Play har just satt spelet Max & the Magic Marker till Wii på marknaden. Bland övriga i Spilhuset finns Apex Virtual Entertainment, Copenhagen Game Collective, Digital Arts, Funkhauser, Guppyworks, Space Time Foam och The Game Equation.

Keld Broksø

Helt utan offentliga medel har spelbranschen i Köpenhamn skapat sig en egen företagsinkubator. På bara ett år har Spilhuset på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.