söndag 8 september 2024

inloggad som

Airbag för cyklister utvecklas i Malmö

En luftkudde som utlöses vid kollision, precis som airbagen i en bil. Det är hemligheten bakom det omskrivna Malmöföretaget Hövdings innovativa cykelhjälm, som ekonomiskt backas upp av bland andra LMK Industri och Gun-Inger Kjellander från Finja Betong-familjen.

I flera år har uppfinnarna Anna Haupt och Terese Alstin av konkurrensskäl vägrat avslöja något om hjälmens konstruktion. De har dock beskrivit hjälmen som en helt unik, trendsättande produkt som tar hänsyn till moderna cyklisters behov, bland annat genom att skona frisyren.

Rapidus kan nu avslöja att lösningen är en airbag som ouppblåst tar så liten plats att den kan bäras runt halsen, ungefär som en scarf. Vid ett fall eller en kollision blåses den upp för att skydda nacke och huvud.

Anna Haupt och Terese Alstin bekräftar Rapidus uppgifter, men vill fortfarande inte kommentera dem närmare eller berätta hur utlösningsmekanismen fungerar.

— Men man kan säga att den är hjärtat och hjärnan i konstruktionen, säger Terese Alstin.

Hövding väntar nu på CE-godkännande av hjälmen, och räknar med lansering i höst. I dag har bolaget nio heltidsanställda och söker efter ytterligare en person, en elektroingenjör. För drygt ett år sedan flyttade bolaget från Minc till betydligt större lokaler i industribyggnaden Saltimporten på Hullkajen i Malmö.

I mars investerade ägarna tillsammans med ett antal nya affärsänglar 15 miljoner kronor för att finansiera lanseringen och utöka personalen. Sammanlagt har Hövding rest drygt 25 miljoner kronor i riskkapital. Majoritetsägare är grundarna.

Lisa Kirsebom

En luftkudde som utlöses vid kollision, precis som airbagen i en bil. Det är hemligheten bakom det omskrivna Malmöföretaget Hövdings […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.