torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

AstraZeneca testar nanoplatta från Lund

|  , ,
|  

Efter ett antal år av forskning och utveckling ska LTH-avknoppningen Iset testa sin platta för provbearbetning i skarpt läge. Under våren utvärderas tekniken hos tre externa laboratorier, däribland AstraZenecas.

Isets kiselbaserade platta är fylld med konformade håligheter, några hundra nanoliter stora och packade med korn som suger åt sig ämnet man vill analysera, medan föroreningar spolas bort. En buffertlösning får sedan ämnena att släppa från kulorna och tränga igenom mikrometersmå hål på baksidan av plattan, där de kristalliseras och kan analyseras med masspektroskopi.

Proceduren används redan i dag då man exempelvis vill veta vilka proteiner eller peptider ett prov innehåller, men görs då i separata steg. Med Isets teknik ska all provbearbetning inför masspektroskopin ske på själva plattan, vilket ökar analyskänsligheten och minskar volymen av lösning som krävs för analys.

Eftersom delar av processen kan automatiseras ska Isets teknik även komma till sin rätt i situationer då provantalet är stort.

— Vid kliniska studier har man exempelvis väldigt många prover som ska screenas, säger Thomas Laurell, professor vid institutionen för elektrisk mätteknik vid Lunds tekniska högskola och medgrundare till Iset.

Bolaget knoppades av från LTH 2006 med Lunds universitets holdingbolag LUAB som extern finansiär. Sedan dess har bolaget även fått 930.000 kronor från Vinnova för att verifiera tekniken ute i industrin, vilket alltså sker nu under våren. Ett bra resultat i de testerna krävs för att forskargruppen bakom Iset ska satsa vidare på bolaget, uppger Thomas Laurell.

Erik Olausson

Efter ett antal år av forskning och utveckling ska LTH-avknoppningen Iset testa sin platta för provbearbetning i skarpt läge. Under […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.

  • Första ordern viktig symbol för Bibb

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments säkrar sin första kommersiella order. I dagarna offentliggjordes också utfallet av den senaste nyemissionen.

  • Arjo sparkar vd:n

    Den Malmöbaserade medicinteknikjätten Arjos vd Joacim Lindoff får gå. Samtidigt skjuter bolaget upp sin planerade kapitalmarknadsdag och publicerar delårssiffror i förtid.

  • Ännu mer pengar till Magle

    Magle Group i Malmö har ännu inte stängt den företrädesemission som inleddes i november. Nu vill bolaget plocka in ytterligare 26,6 miljoner i en riktad emission.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.