onsdag 24 april 2024

inloggad som

Glo lägger diodfabrik i Danmark…

|  ,
|  ,

Valet föll på Lyngby, norr om Köpenhamn, när nanoteknikbolaget Glo i Lund etablerar sin pilotanläggning för tillverkning av lysdioder. Redan om två veckor ska produktionen dra igång i den nya fabriken vid nanocentret DTU Danchip.

— Det är en anläggning där vi ska förbereda vår första produkt för storskalig produktion, men fabriken kommer också användas i framtiden när vi tar fram nya produkter, säger Bo Pedersen, VD på Glo.

Att det blev Lyngby förklarar Bo Pedersen med att där redan finns ett renrum, det vill säga en i princip helt dammfri miljö, som passade behoven samtidigt som tillverkningen hamnar nära Glos säte i Lund.

Just Lund har tidigare varit en het kandidat för pilotfabriken, men enligt Bo Pedersen är trycket redan för stort på det renrum som finns vid universitetet. Han säger vidare att det knappast är troligt att den slutliga produktionsenheten placeras i Danmark.

Rekrytering av personal för pilotanläggningen kommer att ske dels genom nyanställningar, dels genom att en del av de anställda i Lund flyttas till Lyngby.

Han uppger att Glo nu fokuserar på marknaden där dioder används som belysning, eftersom det är där företagets teknik, med låga produktionskostnader vid höga volymer, kommer till sin rätt. Först 2011 räknar Bo Pedersen med att en första produkt kan nå marknaden.

Bolaget grundades 2005 av forskare vid Lunds universitet, bland dem professor Lars Samuelson.

Joel Lyth

Valet föll på Lyngby, norr om Köpenhamn, när nanoteknikbolaget Glo i Lund etablerar sin pilotanläggning för tillverkning av lysdioder. Redan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.