måndag 20 maj 2024

inloggad som

Jolife dubblar omsättningen — och får grönt ljus i Japan

|  
|  

Medicinteknikbolaget Jolife i Lund tredubblade försäljningen till slutkund 2009 jämfört med 2008. Bakom en stor del av ökningen står bolagets nya generation hjärtmassagemaskin, driven av batterikraft. I dagarna blev maskinen godkänd för försäljning i Japan.

Sedan i höstas säljs den batteridrivna versionen av Jolifes hjärtmassagemaskin Lucas på bolagets huvudmarknader USA, Kanada och Europa. Japan, där den gasdrivna versionen av Lucas varit godkänd drygt ett år, står i dag för cirka 20 procent av försäljningen. Med godkännandet av Lucas II på plats räknar VD Erik von Schenck med att den andelen kan öka, åtminstone på kort sikt.

— I Japan har man haft mekanisk hjärt- och lungräddning länge, så på det sättet är det en etablerad produkt, säger han.

2009 sålde Jolife maskiner för 31 miljoner kronor, mot 11,4 miljoner 2008. Bolaget får också intäkter från leveransavtal med bland andra amerikanska distributören Physio Control. Totalt omsatte bolaget 50 miljoner kronor förra året, mot 28 miljoner 2008. Resultatet slutade dock på 15 miljoner i förlust, till stor del på grund av en kostsam tvåårig studie på 2.500 patienter som ska övertyga tveksamma inköpare om maskinens tillförlitlighet i ambulans- och akutsjukvården. Där handlar det dock om den äldre, gasdrivna versionen av Lucas.

Jolife sysselsätter 22 personer. Erik von Schenck räknar med break-even om två till tre år.

Erik Olausson

Medicinteknikbolaget Jolife i Lund tredubblade försäljningen till slutkund 2009 jämfört med 2008. Bakom en stor del av ökningen står bolagets […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.