tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Rivstart för PackBridge – vill utveckla förpackningsindustrin

Med ett stöd på tre miljoner kronor under en treårsperiod rivstartar Region Skåne företagsklustret PackBridge. Målet är att öka samarbetet mellan universitet och förpackningsindustrin. Med regionala pengar säkrade inleds nu samtal om investeringar från näringslivet.

Flera av Skånes största förpackningsföretag har markerat ett intresse för projektet och samtal förs också med bland annat Lunds universitet och Copenhagen Business School.

Initiativtagare är Per-Stefan Gersbro, som tidigare bland annat har suttit med i Åkerlund & Rausings och Amcors europeiska ledningsgrupp. Idén till PackBridge fick han under sin tid i Schweiz där han var med och startade International Packaging Institute, som bedriver universitets- och branschutbildningar.

— Förpackningsindustrin är en komplicerad bransch där varje ny lösning kräver förändringar i flera led. Vi ska skapa en plattform för att underlätta det. Målet är att nå en finansiering på fem miljoner kronor om året, där hälften kommer från industrin och hälften från offentliga medel, säger Per-Stefan Gersbro.

Han pekar på att flera historiska förändringar inom livsmedelspaketering, som djupfrysta grönsaker och kylda produkter, kom till stånd först när det uppstod samarbeten mellan bolag i olika branscher.

— Industrin står inför stora utmaningar idag. Till exempel finns ett allt större krav från konsumenterna på att få lokalproducerade varor, detta samtidigt som förpackningsindustrin är anpassad för storskalighet. Här finns en motsättning som industrin måste hitta en lösning på.

Flera företag har ställt sig positiva till initiativet, och samtal kring finansiering påbörjas nu med bland andra Ecolean, Flextrus och Å&R Carton. Samarbetet ska ge företag tillgång till utbildning och konsulttjänster samt den materialforskning som bedrivs i Lund. Två personer kommer initialt vara anställda i bolaget som bildas för att driva projektet.

Joel Lyth

Med ett stöd på tre miljoner kronor under en treårsperiod rivstartar Region Skåne företagsklustret PackBridge. Målet är att öka samarbetet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.