torsdag 21 november 2024

inloggad som

Rivstart för PackBridge – vill utveckla förpackningsindustrin

Med ett stöd på tre miljoner kronor under en treårsperiod rivstartar Region Skåne företagsklustret PackBridge. Målet är att öka samarbetet mellan universitet och förpackningsindustrin. Med regionala pengar säkrade inleds nu samtal om investeringar från näringslivet.

Flera av Skånes största förpackningsföretag har markerat ett intresse för projektet och samtal förs också med bland annat Lunds universitet och Copenhagen Business School.

Initiativtagare är Per-Stefan Gersbro, som tidigare bland annat har suttit med i Åkerlund & Rausings och Amcors europeiska ledningsgrupp. Idén till PackBridge fick han under sin tid i Schweiz där han var med och startade International Packaging Institute, som bedriver universitets- och branschutbildningar.

— Förpackningsindustrin är en komplicerad bransch där varje ny lösning kräver förändringar i flera led. Vi ska skapa en plattform för att underlätta det. Målet är att nå en finansiering på fem miljoner kronor om året, där hälften kommer från industrin och hälften från offentliga medel, säger Per-Stefan Gersbro.

Han pekar på att flera historiska förändringar inom livsmedelspaketering, som djupfrysta grönsaker och kylda produkter, kom till stånd först när det uppstod samarbeten mellan bolag i olika branscher.

— Industrin står inför stora utmaningar idag. Till exempel finns ett allt större krav från konsumenterna på att få lokalproducerade varor, detta samtidigt som förpackningsindustrin är anpassad för storskalighet. Här finns en motsättning som industrin måste hitta en lösning på.

Flera företag har ställt sig positiva till initiativet, och samtal kring finansiering påbörjas nu med bland andra Ecolean, Flextrus och Å&R Carton. Samarbetet ska ge företag tillgång till utbildning och konsulttjänster samt den materialforskning som bedrivs i Lund. Två personer kommer initialt vara anställda i bolaget som bildas för att driva projektet.

Joel Lyth

Med ett stöd på tre miljoner kronor under en treårsperiod rivstartar Region Skåne företagsklustret PackBridge. Målet är att öka samarbetet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.