torsdag 25 april 2024

inloggad som

LUAB breddar styrelsen med tunga namn

Ett koppel nya namn har tagit plats i investmentbolaget LUAB:s ledning. In kommer bland andra CellaVisions VD Yvonne Mårtensson och Karin Salomonsson från institutionen för kulturvetenskap vid Lunds universitet.

— Det här är en del i arbetet med att skapa en professionell organisation. Vi breddar oss och tar in personer från flera olika ämnesområden, säger Lunds universitets vice-rektor Carl Borrebaeck.

Yvonne Mårtensson har även tidigare suttit med i LUAB:s styrelse och är sedan 2006 partner i riskkapitalfonden Sunstone Capital.

Med Karin Salomonsson bryts ny mark, då det är första gången en person från en humanistisk institution blir en del av innovationssystemet.

— Vi vill utveckla ett system där vi kan ta till vara kommersiella idéer som kommer också från de humanistiska områdena. Här handlar det i första hand inte om att starta bolag och ta patent, säger Carl Borrebaeck.

Han ser istället möjligheter att bättre utnyttja den kunskap universitetet sitter på, när exempelvis en kommun vill lyfta fram sin historia i marknadsföring.

Joel Lyth

Ett koppel nya namn har tagit plats i investmentbolaget LUAB:s ledning. In kommer bland andra CellaVisions VD Yvonne Mårtensson och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.


  • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

    För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

  • Immunovia studsar upp

    Lundabolaget Immunovia, grundat av bolagsnestorn Carl Borrebaek, steg på börsen med över 70 procent på tisdagen. Läs här vad som ligger bakom lyftet.

  • Revansch för Cellavision

    Blodanalysföretaget Cellavision i Lund serverade på onsdagen en kvartalsrapport som var en rökare i krysset. Aktieinvesterare svarade med att lyfta aktien med nästan 20 procent.

  • Starkt Cellavision i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Bland dagens rapporter finns Cellavision, Midway Holding, Alfa Laval, Swedencare och Sparbanken Skåne.

  • Professor Borrebaeck i Lejonkulan

    Lejonkulan gästas av professor Carl Borrebaeck, som ligger bakom fyra börsnoterade företag och i dag företräder Paindrainer. Blir det hans femte notering? 

  • Rapportflod vecka 29

    Förra veckan var den verkligt intensiva rapportveckan när de större skånska börsbolagen redovisade sina andra kvartal. Alfa LavalVärmeväxlarjätten Alfa Laval […]

  • Immunovia byter vd

    Rapidus rapporterade förra veckan att Immunovias styrelseordförande och grundare Carl Borrebaeck planerar att lämna bolaget. Kort därpå meddelade Immunovia att […]

  • Borrebaeck lämnar Immunovia

    Carl Borrebaeck lämnar Immunovia och rollen som styrelseordförande. Han behåller dock sin storägarpost i Lundabolaget, som han grundade 2007. – […]

  • …medan Cellavision vinstvarnar

    Lunds bioteknikstjärna Cellavision flaggade efter börsens stängning på måndagen för ett riktigt dåligt första kvartal. Cellavision redovisar preliminära siffror före […]

  • Tungt för Cellavision

    Året 2022 började bra men slutade dåligt för Lunds bioteknikstjärna Cellavision, som tillverkar laboratorieutrustning för blodanalys. Aktien föll tungt på […]