torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Odell vill se åtgärder för att sätta fart på kapitalet

|  

Sverige måste bli bättre på att kommersialisera forskningsresultat. Nya ramverk behövs för att få igång riskkapitalet. Det säger finansmarknadsminister Mats Odell i en intervju med Rapidus.

— Historiskt sett har vi haft en stark innovationskraft i Sverige, men i dag blir allt för få av innovationerna till nya företag. Vi har istället haft en stor nettoexport av patent, säger Mats Odell.

Han gjorde i går en blixtvisit i Malmö, i samband med Handelsbankens evenemang Stora Ekonomidagen. Mats Odell förklarade att den svenska ekonomin växer snabbare än vad experterna trodde för bara några veckor sedan. Prognosen säger att BNP ökar tre procent i år och ytterligare lite mer än så nästa år. Den främsta drivkraften är inte exporten, utan efterfrågan från svenska hushåll, vilket skulle kunna gynna många småföretag.

Samtidigt är det svårt att få tag i utvecklings- och riskkapital för nystartade verksamheter.

— Det kommer att behövas ytterligare åtgärder inom detta område framöver, säger Mats Odell.

Han tänker inför höstens riksdagsval bland annat driva vidare frågan om riskkapitalavdrag för investeringar i onoterade innovationsföretag. Om några veckor ska han träffa företrädare för riskkapitalbranschen för att diskutera andra insatser.

Kristian Svensson

Sverige måste bli bättre på att kommersialisera forskningsresultat. Nya ramverk behövs för att få igång riskkapitalet. Det säger finansmarknadsminister Mats […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.