lördag 18 maj 2024

inloggad som

Odell vill se åtgärder för att sätta fart på kapitalet

|  

Sverige måste bli bättre på att kommersialisera forskningsresultat. Nya ramverk behövs för att få igång riskkapitalet. Det säger finansmarknadsminister Mats Odell i en intervju med Rapidus.

— Historiskt sett har vi haft en stark innovationskraft i Sverige, men i dag blir allt för få av innovationerna till nya företag. Vi har istället haft en stor nettoexport av patent, säger Mats Odell.

Han gjorde i går en blixtvisit i Malmö, i samband med Handelsbankens evenemang Stora Ekonomidagen. Mats Odell förklarade att den svenska ekonomin växer snabbare än vad experterna trodde för bara några veckor sedan. Prognosen säger att BNP ökar tre procent i år och ytterligare lite mer än så nästa år. Den främsta drivkraften är inte exporten, utan efterfrågan från svenska hushåll, vilket skulle kunna gynna många småföretag.

Samtidigt är det svårt att få tag i utvecklings- och riskkapital för nystartade verksamheter.

— Det kommer att behövas ytterligare åtgärder inom detta område framöver, säger Mats Odell.

Han tänker inför höstens riksdagsval bland annat driva vidare frågan om riskkapitalavdrag för investeringar i onoterade innovationsföretag. Om några veckor ska han träffa företrädare för riskkapitalbranschen för att diskutera andra insatser.

Kristian Svensson

Sverige måste bli bättre på att kommersialisera forskningsresultat. Nya ramverk behövs för att få igång riskkapitalet. Det säger finansmarknadsminister Mats […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]