Tålamodet tröt till sist för ägarna till medicinteknikföretaget Vibrosense Dynamics i Malmö. För att rädda verksamheten har grundaren Toni Speidel nu köpt ut alla ägare utom en, via det egna bolaget PID AB. Fortfarande har Vibrosense bara sålt 20 av sina mätare för vibrationsskador, och fokus ligger nu främst på att underhålla befintliga kunder.
— Det pågår en del aktivitet i bolaget, men vad gäller marknadsföringen ligger vi lågt och satsar på det vi har, säger Toni Speidel som nu är bolagets VD och enda anställde.
Enligt Toni Speidel är det två saker som bromsat försäljningen: den ekonomiska krisen och nedskärningar i myndigheter som övervakar arbetsplatsfrågor. Så sent som i förra veckan gick dock Arbetsmiljöverket ut med resultatet av en inspektion hos 600 företag. 400 av dem fick krav på sig att bland annat göra riskbedömningar vad gäller buller och vibrationer.
— Vi har redan fått en del förfrågningar som resultat av den här inspektionen, så vi får se vad det kan leda till, säger Toni Speidel.
Vibrosense Dynamics har utvecklat en apparat som registrerar känseln i fingrarna, kombinerat med en mjukvara som jämför känsligheten med normalvärden. Med mätningen kan man tidigt upptäcka nervskador som drabbar många som arbetar med vibrerande utrustning, allt från tandläkare till byggnadsarbetare.
I grunden ligger forskning av Göran Lundborg, professor i handkirurgi och medgrundare av Vibrosense Dynamics. Bolaget ägdes tidigare av Lunds universitets holdingbolag LUAB samt en rad privata ägare. I dag är Göran Lundborg och Toni Speidel enda kvarvarande ägare.
Lisa Kirsebom