onsdag 16 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

En halv miljard facit för Øresund Science Region

Øresund Science Region har de senaste fem åren dragit in närmare 500 miljoner kronor i projektpengar från olika håll, enligt samarbetsorganisationens egna siffror. Merparten har säkrats de senaste två åren.

Det handlar om pengar för EU- och interregionala projekt samt nationellt finansierade satsningar åt Øresund Science Regions medlemmar och andra intressenter. Samarbetsorganisationen får, förutom medlemsavgifter, ungefär tio procent av pengarna för projektledning och administration.

Ett exempel är marknadsföringsprojektet BrandIT, med en budget på 40 miljoner kronor från EU:s Interregprogram. Projektet genomförs av bland andra Copenhagen Capacity, Invest in Skåne och en rad universitet i regionen, medan Øresund IT — en underorganisation till Øresund Science Region — sköter projektledningen.

— Studier brukar säga att klusterorganisationer inte ger något resultat förrän efter tio år. Våra framgångar har framförallt kommit de senaste två åren. Tillsammans i Øresund Science Region har vi landat en stor del av alla interregprojekt i regionen under den tiden, säger Øresund IT:s VD Micael Gustafsson.

Han nämner Living Labs Øresund, Innovation Circle och nyhetstjänsten IT Update som exempel på andra projekt som Øresund IT stått bakom.

Hur mycket pengar regionens företag och universitet skulle ha dragit in utan Øresund Science Regions hjälp vill Micael Gustafsson inte spekulera i.

Sedan starten för tio år sedan har Øresund IT, liksom resten av Øresund Science Region, arbetat med begreppet trippel helix för att beskriva samspelet mellan universitet, näringsliv och offentlig sektor. Framöver ska Øresund IT även arbeta på att få in en fjärde aktör i systemet: medborgare eller användare som kan ställa krav och presentera sina behov.

I Øresund Science Region ingår, förutom Øresund IT, även Øresund Logistics, Øresund Food, och Øresund Environment.

Anders Frick

Øresund Science Region har de senaste fem åren dragit in närmare 500 miljoner kronor i projektpengar från olika håll, enligt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Najell växer med ambitiösa mål

    Det är skillnad på att vara nöjd och att uppfylla mål. Även om det är en bit kvar till målen är en omsättningsökning på 70 procent inte fy skam. Det säger Niklas Najafi Kristensen, grundare och vd för babyproduktföretaget Najell i Lund.

  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Hänt i vecka 28

    En stjärnspäckad läkemedels-startup får in kapital. Ett annat life-science-bolagt ska avnoteras från börsen. Och nu har kvartalsrapporterna börjat trilla in. Rapidus redogör för de viktigaste skånska affärsnyheterna från veckan som gick.


  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.