måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Var tionde krona i ESS-budgeten till IT

Cirka tio procent av den totala budgeten för forskningsanläggningen ESS på 1,4 miljarder euro kommer att läggas på IT-relaterade lösningar. Men det är tveksamt hur stor nytta de lokala IT-bolagen kan dra av bygget.

Klart står att mycket av arbetet kommer utföras i länder som är partners i ESS. Byggandet av data- och beräkningscentret i Köpenhamn, som ska analysera data från partikelacceleratorn, är redan igång. Hårdvaran till superdatorn där står andra länder för.

— Vi är i en situation där 45 procent av finansieringen består av rena pengar och 55 procent av andra bidrag från länderna som är partners i projektet, säger Colin Carlile, föreståndare för ESS Scandinavia.

Under den kommande treårsperioden ska budgeten och byggplanen för ESS utarbetas mer i detalj, men den snabba utvecklingen inom IT gör det svårt att lägga allt för fasta planer. I dag gör Colin Carlile bedömningen att IT-delen kommer att kosta upp mot 1,4 miljarder kronor.

— När det gäller byggnationen av själva acceleratorn har vi rätt bra uppfattning om vad som kommer krävas, men på IT-sidan sker det så mycket att vi inte kan göra några säkra uttalanden ännu, säger han.

Också Micael Gustafsson på branschorganisationen Øresund IT har svårt att se vilka direkta möjligheter själva byggandet ger för de lokala IT-bolagen.

— Många konsultbolag har nog inte börjat fundera på det än. Det är bolag som Ericsson och ST-Ericsson som kan ha det inom sin horisont.

Han ser i första hand fördelar på sikt, i och med den databehandlingskapacitet som byggs upp i regionen. Han berättar att flera datajättar redan tittar på möjligheten att etablera sig i området.

På fredag ordnar ESS en industridag i Köpenhamn för att informera om de möjligheter som uppstår i samband med byggnationen.

Joel Lyth

Cirka tio procent av den totala budgeten för forskningsanläggningen ESS på 1,4 miljarder euro kommer att läggas på IT-relaterade lösningar. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.