fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Var tionde krona i ESS-budgeten till IT

Cirka tio procent av den totala budgeten för forskningsanläggningen ESS på 1,4 miljarder euro kommer att läggas på IT-relaterade lösningar. Men det är tveksamt hur stor nytta de lokala IT-bolagen kan dra av bygget.

Klart står att mycket av arbetet kommer utföras i länder som är partners i ESS. Byggandet av data- och beräkningscentret i Köpenhamn, som ska analysera data från partikelacceleratorn, är redan igång. Hårdvaran till superdatorn där står andra länder för.

— Vi är i en situation där 45 procent av finansieringen består av rena pengar och 55 procent av andra bidrag från länderna som är partners i projektet, säger Colin Carlile, föreståndare för ESS Scandinavia.

Under den kommande treårsperioden ska budgeten och byggplanen för ESS utarbetas mer i detalj, men den snabba utvecklingen inom IT gör det svårt att lägga allt för fasta planer. I dag gör Colin Carlile bedömningen att IT-delen kommer att kosta upp mot 1,4 miljarder kronor.

— När det gäller byggnationen av själva acceleratorn har vi rätt bra uppfattning om vad som kommer krävas, men på IT-sidan sker det så mycket att vi inte kan göra några säkra uttalanden ännu, säger han.

Också Micael Gustafsson på branschorganisationen Øresund IT har svårt att se vilka direkta möjligheter själva byggandet ger för de lokala IT-bolagen.

— Många konsultbolag har nog inte börjat fundera på det än. Det är bolag som Ericsson och ST-Ericsson som kan ha det inom sin horisont.

Han ser i första hand fördelar på sikt, i och med den databehandlingskapacitet som byggs upp i regionen. Han berättar att flera datajättar redan tittar på möjligheten att etablera sig i området.

På fredag ordnar ESS en industridag i Köpenhamn för att informera om de möjligheter som uppstår i samband med byggnationen.

Joel Lyth

Cirka tio procent av den totala budgeten för forskningsanläggningen ESS på 1,4 miljarder euro kommer att läggas på IT-relaterade lösningar. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.