måndag 29 april 2024

inloggad som

Var tionde krona i ESS-budgeten till IT

Cirka tio procent av den totala budgeten för forskningsanläggningen ESS på 1,4 miljarder euro kommer att läggas på IT-relaterade lösningar. Men det är tveksamt hur stor nytta de lokala IT-bolagen kan dra av bygget.

Klart står att mycket av arbetet kommer utföras i länder som är partners i ESS. Byggandet av data- och beräkningscentret i Köpenhamn, som ska analysera data från partikelacceleratorn, är redan igång. Hårdvaran till superdatorn där står andra länder för.

— Vi är i en situation där 45 procent av finansieringen består av rena pengar och 55 procent av andra bidrag från länderna som är partners i projektet, säger Colin Carlile, föreståndare för ESS Scandinavia.

Under den kommande treårsperioden ska budgeten och byggplanen för ESS utarbetas mer i detalj, men den snabba utvecklingen inom IT gör det svårt att lägga allt för fasta planer. I dag gör Colin Carlile bedömningen att IT-delen kommer att kosta upp mot 1,4 miljarder kronor.

— När det gäller byggnationen av själva acceleratorn har vi rätt bra uppfattning om vad som kommer krävas, men på IT-sidan sker det så mycket att vi inte kan göra några säkra uttalanden ännu, säger han.

Också Micael Gustafsson på branschorganisationen Øresund IT har svårt att se vilka direkta möjligheter själva byggandet ger för de lokala IT-bolagen.

— Många konsultbolag har nog inte börjat fundera på det än. Det är bolag som Ericsson och ST-Ericsson som kan ha det inom sin horisont.

Han ser i första hand fördelar på sikt, i och med den databehandlingskapacitet som byggs upp i regionen. Han berättar att flera datajättar redan tittar på möjligheten att etablera sig i området.

På fredag ordnar ESS en industridag i Köpenhamn för att informera om de möjligheter som uppstår i samband med byggnationen.

Joel Lyth

Cirka tio procent av den totala budgeten för forskningsanläggningen ESS på 1,4 miljarder euro kommer att läggas på IT-relaterade lösningar. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.